Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Spotgoedkope auto rijdt op lucht.

Het MDI'tje

 
Vrienden van het web,
 
Ik knijp mijzelve even in de arm! Heb ik iets gemist? Wil iemand mij A.U.B. eens uitleggen hoe het komt dat onderstaand bericht geen wereldnieuws was en niet in alle kranten de voorpagina haalde? Gaat het hier misschien om 'gebakken lucht'? of is dit een verlate 1 aprilgrap?
 

Het Nieuwsblad, vrijdag 29 juni 2007, blz. 3
 
Spotgoedkope auto rijdt op lucht.
 
Tegen het einde van volgend jaar verschijnt de eerste auto in ons land die rijdt op lucht. De motor is een Frans ontwerp.
 
Het klinkt als een uitvinding van professor Gobelijn, maar het is echt: een auto die niet rijdt op benzine of diesel, maar op... lucht. De motor van de wagen is een uitvinding van de Franse ingenieur Cuy Nègre, een man die zijn sporen verdiende in de Formule 1. Nègre sleutelt al sinds 1991 aan zijn uitvinding, de MDI.
 
De perslucht in de tank van een MDI zit onder een druk van 300 bar, ongeveer anderhalf keer zoveel als de lucht in een duikersfles. Die luchtdruk drijft de zuigers van de motor aan. Eigenlijk is het principe hetzelfde als van een verbrandingsmotor, alleen komt er uit de uitlaat geen CO² of andere schadelijke stoffen, maar gewoon lucht.
 
Nègre biedt de geïnteresseerden nu een licentie aan om de auto in andere landen te produceren. De Indiase magnaat Ratan Tata heeft al toegehapt. Hij brengt binnenkort een wagentje op de markt van omgerekend zo'n 1.835 euro.
 
"De motor op lucht is natuurlijk fantastisch, maar dat is niet het enige revolutionaire aan de MDI", zegt Wommelgemnaar Jan Peetermans. Peetermans heeft de licentie voor België op zak en wil de wagens vanaf volgend jaar op de markt brengen. "Heel het productieconcept is gebaseerd op de luchtvaartindustrie. Zo werken we niet met staal, maar met polyester en aluminium. de wagen voldoet aan alle veiligheidsvereisten."
 
De productie van de MDI gebeurt in elk land waar hij te koop is. Peetermans wil minstens één en waarschijnlijk zelfs twee fabrieken bouwen om de MDI in België te produceren. Daar moeten jaarlijks zo'n 7.500 stuks van de band rollen. "Dat we lokaal produceren, scheelt natuurlijk gigantisch in transportkosten. We vermijden zo ook de invoerrechten, die flink kunnen oplopen."
 
Het prijsvoordeel wil Peetermans zo veel mogelijk aan zijn klanten doorspelen. "Het goedkoopste model willen we voor minder dan 4.000 euro verkopen. En dat voor een volwaardige auto." (fpe)

 
Iedereen piekert zich suf over hoe wij de opwarming van de aarde kunnen tegengaan en blijkbaar is de oplossing nakende... Of niet? Ben ik een beetje naïef, misschien? Hoe zit dat nu eigenlijk met dat wonderlijke autootje?
 
In plaats van Laura Lyn te sponsoren zou onze randdebiele minister van cultuur al dat schoon geld beter terug ter beschikking stellen van de regering, om dat project van die mijnheer Peetermans te steunen.
 
 
Wat denkt U van dit alles?

Reacties

Pagina123
Rinus op 23-07-2007 22:55
Heer Drs,
 
Waarom zijn mileuvriendelijke autootjes nu altijd ontworpen door een schoenendoosfabrikant? Dat ziet er toch niet uit? Het oog wil toch ook wat? Hier wil ik in de file niet naar kijken, hoor, dat vertik ik.
 
Goh, dat jullie de onafhankelijkheid vieren? Mag ik u er wel op wijzen dat u ons Hollanders zeker niet het land uit heeft geschopt! De Tiendaagse Veldtocht was een verpletterende overwinning voor Nederland. Het is dat die Fransozen jullie kwamen helpen. En dat de Engelsen plots besloten dat ons land gesplitst moest worden.
Maar ach, om niet al te nationalistisch te worden: de heer van Speyk was onze eigen Al Qaida zelfmoordterrorist. Wat een mafketel!
 
Ik zal maar niet over mijn sterretje beginnen, dat wordt wat te intiem.
 
Mijn dank is groot,
 
Rinus
 
 
EVK op 23-07-2007 23:07
Welzekers heer Mizu, een groepsknuffel onder gelijkgezinden moet altijd kunnen!  En daar heb ik heus geen Westmalle voor nodig! Ik ben een moderne man!  
 
Ik groet U zeer!
EVK 
Urbain Alpain op 23-07-2007 23:11
Heer Hippoliet,
 
Mocht ik van u zijn (maar ik ben niet van u, dat weet ik) dan zou ik nog consequenter zijnen helemaal geen sterren meer uitdelen. Maar ik vrees dat u het, mede wegens beroepsmisvorming, niet zult kunnen laten.
 
Zou u zo vriendelijk willen zijn een bij Mariette Courgette te willen plaatsen? Ik merkte zonet dat het arme mens na revalidatie van een vleesboom weer aan het bloggen isgegaan en blijkbaar kaartjes wilafdwingen bijhaar lezers!
Realist op 24-07-2007 19:25
Misschien is het geen wereldnieuws omdat deze auto zo spuuglelijk is dat-ie zelfs niet aan geitenwollensokkenfiguren te verkopen is? En het ziet er zo ook niet echt uit als een stevig karretje, het lijkt meer op een speelgoedwagentje van een 1 of ander goedkoop Vietnamese productie...
 
Neemt overigens niet weg dat, áls dit waar blijkt te zijn, een goede ontwikkeling is natuurlijk.
drs op 24-07-2007 19:46
Heer Realist,
Ik vind het een leuk en schattig autootje, alhoewel ik er natuurlijk nog niet dood zou willen in aangetroffen worden, doch dit geheel terzijde...
De Drs.
FlyingRhino op 24-07-2007 22:01
Goed, die Realist, dat was ik dus. Ik moest mij eerder vanaaf elders even tot een dusdanig niveau verlagendoor eranoniem te reageren, maar klaarblijkelijk was ik ten tijde van mijn vorige reactie hierzoeven vergeten alles weer goed terug te zetten.
 
Blijf uiteraard wel bij mijn standpunt. Het is dat het beestje op lucht rijdt, anders was het bij voorbaat al een kansloze missie. Al kan het altijd nog erger natuurlijk...
drs op 25-07-2007 00:43
Heer Rhino,
Ik moet zeggen dat ikhet model dat U toont onder 'nog erger', eigenlijk maar half zo erg vind. Ik zie mij daar wel in zitten.
Nu, smaken verschillen. En het voertuigje kan het natuurlijk niet halen tegen de beroemde Ford Mustang.
Met vriendelijke groeten,
De Drs.
FlyingRhino op 25-07-2007 18:32
En het voertuigje en de Fiat Multipla, die ik dus onder het kopje 'nog erger' heb geplaatst,halen het ook niet bij bijvoorbeeld de Dodge Viper GTS, de Nissan 350z, de BMW M5, de Lotus Elise,de Mercedes CLK-GTR roadster, de Porsche 911 Carrera GT, de Lamborghini Murcielagoen de Bugatti Veyron 16-4. Al noem ik daar natuurlijk ook wel wat voorbeelden op ook... O-)
vvdmiycoe op 04-09-2015 23:15
Then there's the atmosphere. In popular imagination it should be tense and perhaps a little frenetic, but here all is calm and quiet as the seven controllers, mostly dressed in jeans and T-shirts, go about their business directing the complex activity in front of them. Coach Outlet The pork was topped with creamy mouthmeltable fat that contrasted perfectly with a great piece of crackling, the potato given a little extra texture and bite, having been combined with chunks of spring onion. A side dish of cauliflower, green beans and carrot and swede interestingly grated together before some light cooking provided an excellent accompaniment. k moncler online outlet If the original timetable had been kept then the first fleet of trains would already be running on the East Coast Mainline. But a change of government pushed the IEP down the list of priorities, and by 2010 there were growing fears that it might never happen. Uggs For Women Pour into four large martini glasses and place in the fridge to set for at least two hours. YXQgbG9va3MgdG8gY3VsdGl2YXRlIHJlbGF0aW9uc2hpcHMsIHNvbWV0aGluZyBEb24gUGx1c3F1 Coach Factory AFC scout: I don't think he can cover. When he got hurt for a while and they put the sophomore in (Landon Collins), it looked like the sophomore was the better of the two. There's something missing in Ha Ha. He has hip tightness. He has to gather to change direction. He overruns things frequently. He needs to break down better. If you play for Nick you're going to be zoned in on what's going on. If you make one mistake for Nick you're on the bench. c Coach Outlet 鈥淚鈥檝e had so many texts from people saying they can鈥檛 believe the way it was judged. It鈥檚 nice that people recognise it was wrong, but in some ways it鈥檚 worse than being told you were outclassed and deserved to lose the fight completely. http://www.rosherunshoes2015.us.com BOX SCORE u 4. Nike NFL Jerseys Wholesale Sometimes the consequences of IS s conquest of Mosul affected those who fled in ways more personal than living conditions and money troubles. nike air max Anita recalls happy days at Wooley Farm, visiting Eleanor Button, her best friend at Wolsingham Grammar School. 鈥淓leanor introduced me to the art of farming as practised by her dad, Tommy. We drank milk straight from the churn and made swings in the hay barn. It was the first time I鈥檇 seen a real cold larder, too. I have some wonderful memories of the farm and surrounding area. Your column brought them flooding back.鈥?http://www.coachoutletstores.net.co Deputies said they were called to the jail on Friday after an x-ray revealed green plant material inside the Bible binding. The jail supervisor opened the bottom binding and found loose tobacco, white paper and threemarijuana cigarettes inside. http://www.moncler-outlet.com.co cmUgc3RvcmllcyBwcm9kdWNlZCBieSB0aGUgQXNzb2NpYXRlZCBQcmVzcyBhbmQgUmV1dGVycy48 Cheap Louis Vuitton I don't think IDPs] care that much, observed call centre operator Karda Jiawook, when asked about public understanding of the complicated humanitarian system. The only thing they care about is to have a direct answer about the issue. z canada goose sale However, the 21-year-old was recognised by the officer and picked out of an identity parade by the witness. http://www.louisvuittonbags.nom.co More In: June 22: Story Hill BKC presents Bar Bites with Point Brewery, including the brewery's Whole Hog brews. The night opens with appetizers at 6 p.m. The cost is $65. Call (414) 539-4424 for reservations. See the for the menu. replica oakley sunglasses The only conclusion Hekmati] came to, and frankly a lot of the families do, that the nuclear talks themselves were such a high priority that the hostages were pushed to the back burner, Barrans told JNS.org. Pius shot just 15.4% from the floor in the second half and was outrebounded, 38-26. The result was a 50-39 Middleton win in a state semifinal. Coach Outlet 鈻燫epeat as above, only rotate to your left. I'm prepared and qualified, Brady said, adding that he wants to focus on tax reform, Medicare fraud and improving Social Security's disability program. moncler jackets The UN Children's Fund () notes that 51 million children go unregistered each year globally, while in South Asia two out of three children are not registered at birth and thus have no official record of their names, family and place or date of birth. d She鈥檚 taken time off work to support Flynn while he takes GCSEs and protests that those photographs of her immaculately dressed on the school-run that was 鈥渏ust because I was on my way to work in TV. When I鈥檓 not working I don鈥檛 feel any pressure to look great or anything 鈥?that鈥檚 not me. I dress to be comfortable just like anyone else鈥? Michael Kors If the Democrat way is the light, don't you think Causey would have seen results by now? We always hear plenty of rhetoric and chest-pounding that equal no results. How long is Causey going to beat his head against the wall known as the Democratic Party? It has run the city forever and things have only gotten worse. What: 22nd annual WIAA state team wrestling tournament. air jordans In five games against teams ranked in the top 25 nationally in total defense, Ball averaged 143.4 rushing yards and scored 15 touchdowns (11 rushing and four receiving). t Cheap NHL Jerseys 鈥淭he next stop though is May 1 in Dunston. It will be a brilliant night and I am buzzing that I am headlining. I also know that all eyes will be on me though so I will have to push the boat out and see where it all goes.鈥?Ugg Outlet Online It's being alleged he ordered the passengers on the stricken ferry to stay in place. w LXJ1biBjbGluaWNzIGluIHRoZSBBa3JvbiBhcmVhIHdlcmUgcGFydCBvZiB0aGUgYnJlYWNoIHNp canada goose outlet Liow said the new debris has been sent "to the French authorities for verification. I cannot confirm that it s from MH370." t Held around that spectacular piece of rugged moorland on Westerdale side where Bob spent many hours practising, along with Paul and Stuart Tate Stuart turned out for one a off ride and won the Clubman A class from Colin Chapman, due to a better ride of four lost on the angled rock exit of Keith Ellis's section where Chapman failed second lap, while Ian Hopley remained the only Inter good enough to clean every lap. moncler jackets outlet STYLE GUIDE: Leather sofas are a big trend, as they're durable and practical and easy to clean. moncler jackets outlet Contact staff writer at or . canada goose parka Children also need recognition of their existence before the law, which can help protect them against illicit changes to their identity - such as their name and who their parents are, said Amalee McCoy, regional child protection specialist for UNICEF. No child deserves to be unregistered, and no nation can afford not to have reliable systems for registering them." q nike air max Members of Ladies Choir are giving their vocal chords a good work out in preparation for their first concert of the Spring Season, which will canada goose jackets outlet We tend to think of Turkish coffee as the country's national drink, but the Turks are also big tea drinkers. This non-caffeinated tea is an infusion of pleasing flavors. A few pieces of dried dates provide additional sweetness. Adapted from Classic Turkish Cooking. He also recommends using the privacy controls and set up groups to view your postings, like for your family or child's school. fake oakley sunglasses Philosophically, it jars. One of Clarke's many mantras is that the team comes first. He is retiring because, on his own cognisance and forming his only regret, he has let the team down. Yet he will play another game anyway. At least runs, made or unmade, won't matter now. s Uggs Outlet The dance teacher said: "As a young dancer I always wanted to be involved in the festival so to have the opportunity now with my young dancers is fantastic. moncler jackets For more on the Eagle Ridge Resort, call (815) 777-5000 or see .
JarredLict op 25-09-2015 19:37
http://antibioticswithoutadoctorsprescription.top/ antibiotiс
Michaelweld op 20-01-2016 10:50
DanielPUG op 20-01-2016 10:54
KennethMaX op 03-04-2016 21:48
RonaldGapy op 05-05-2016 22:52
binasa op 20-02-2017 10:12

I really enjoyed reading on this article.

hello
Mark op 08-05-2018 09:53
Pagina123
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl