Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Ivo Victoria
Gateway naar het blog van Ivo Victoria
 
Reizend Boek...
 
Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk
voor min-twaalfjarigen won
(en dat het me spijt)
 
door Ivo Victoria
 
Medebloggers,
 
Straks, na het volbrengen van mijn nachtdienst, met de fiets huiswaarts rijdende, zal ik even halt houden aan het treinstation van Brugge, en daar zal ik op een van de perrons een boek achterlaten. Zomaar. Hartstikke opzettelijk en alleen achterlaten. En in dat boek heb ik een papiertje gekleefd met daarop de volgende tekst:

 
Gegroet, vreemdeling !
 
Dit boek is voor u. Neen, u hoeft het niet te betalen: het is helemaal gratis. Stop het maar meteen - huppekee - in uw reistasje. Dit is namelijk een reizend ofte rondtrekkend boek. Het is de bedoeling dat dit boek een reis onderneemt doorheen ons Nederlands taalgebiedje. En iedereen die het onder zijn hoede neemt, mag het lezen. En als hij of zij het niet leest (geen tijd of van die dingen, ik zeg maar wat), dan wordt toch tenminste verwacht dat hij of zij het een eindweegs medevoert.
 
Als u klaar bent met het boek, dan laat u het gewoon ook ergens achter. Snapt u wat de bedoeling is? Het is dus duidelijk niet de bedoeling dat dit boek in uw persoonlijke bibliotheek terechtkomt, nee, dat dan ook weer niet. Zorgt u er ook wel voor dat u het boek bij achterlating niet blootstelt aan barre en akelige weersomstandigheden?
  
Maar er is meer. Om dit boek op zijn omzwervingen doorheen de Lage Landen te kunnen volgen, wordt u verzocht een kleine reflectie (mijmering) achter te laten op het blog van Drs. Johan Arendt Happolati. Wat zegt u? Nooit van gehoord? Googel maar eens op 'Johan Arendt' (let op de dt-spelling), dan komt u er wel.
 
Bij twijfel: http://drs.punt.nl
 
En als u eenmaal bij de Drs. terechtgekomen bent, dan scrollt u naar beneden tot u in de linkerkolom bij de zoekfunctie (= 'Zoeken') aanbelandt. Daar vult u 'Ivo Victoria' in. In de reactiekolommen onder het artikeltje dat dan verschijnt, schrijft u een kleinigheidje.
 
Niet vergeten:
- datum
- plaats waarvandaan u bericht
- een tekst met uw appreciatie van het boek
- waar en wanneer u het boek na lezing weer achterlaat
 
U kunt zich natuurlijk ook te buiten gaan aan wat ijdeltuiterij: wat u doet voor de kost, bijvoorbeeld, wat de sterkte is van uw brillenglazen, of wat uw favoriete kleur van slobkousen is...
 
Ik ben benieuwd.
 
Veel leesplezier.
 
Drs. Johan Arendt Happolati

Reacties

Ollie op 11-02-2010 05:58
Geachte heer Drs. Met groot genoegen juicht Ollie dit initiatief toe , ook verwonderd waar die zal komen. Hoogachtend Ollie
estrellala op 11-02-2010 08:25
Wat een gaaf idee!
Ik ben erg benieuwd en zal de blog scherp in de gaten houden...
habadroomt op 11-02-2010 08:45
Wat geweldig Drs. ik hoop toch zo dat mensen zich overdit boekontfermen en hier op uw blog een reactie plaatsen. Ik zal alles met grote belangstelling volgen, wat een goed idee van u.
drs op 11-02-2010 09:36
@ Heer Blunder
@ Vrouwe Estrellala
@ Vrouwe Haba
 
Het is gelukt. Ik liet het boek achter op spoor 9. De trein naar Antwerpen Centraal van 08:18 u. stond net op het punt te vertrekken, dus al het nog niet geheel wakkere werkvee verliet debescherming van het voor wind en driftsneeuw beschuttendeperronhokje enspoedde zich naar de puffendelocomotief. Ik had het perronhokje dus voor mij alleen. Ik liet het boekje achter op een stoeltje.
 
Wel jammer dat het net niet mee was met de trein naar Antwerpen. Wie weet waar het nu terechtkomt. Wilt u allen wel geloven dat ik een beetje medelijden heb met het boek? Zoude het zelf een beetje schrik hebben en gestresseerd zijn, denkt u? Stel u voor dat het in handen valt van een onverlaat (booswicht) die het grommend en blazend stukscheurt en vervolgensverbrandt. Nee, ik mag er niet aan denken.
 
Het is natuurlijk ook zeer wel mogelijk dat wij er nu enkele maanden niets meer van horen, omdat de lieve en zorgzame vinder het eerst moet lezen. Ja. Kan ook. Wat een ellende, niet?Ik begin het mij een beetjete beklagen dat ik het arme boek zomaar te vondeling heb gelegd. Ach, het is altijd wat; een mens neemt een beslissing en de volgende nacht ligt hij van beroerdigheid te rollebollen in zijn ledikant.
 
Nu, u vindt het allen een keigoed idee? Nou, dan let niets u mijn voorbeeld te volgen: laat ergens een boek achter en laat het zijn eigen leven leiden. Laat het los, zeg ik u, net zoals u uw meerderjarigekinderen los zoude laten.
 
Met vriendelijke groeten,
 
De Drs.
Old Sailor op 11-02-2010 10:08
Geachte Drs,
 
Ik ben zeer benieuwd wat dit gaat opleveren aan reacties, het is in ieder geval een nieuwe uitdaging om te kijken wie er reageert.
lalapine op 11-02-2010 10:08
Ik hoop niet dat er mensen zijn die het boekje zonder omzien in de vuilnisbak mikken...
Ik vind het idee ook echt geweldig!
Ik ben een keer op een bruiloft geweest in Zuidfrankrijk, waar ze een tuinkabouter met dagboek in de auto van één van de gasten zouden stoppen. Zij zouden hem weer ongezien door moeten geven aan anderen... en dat allemaal via de kofferbak. Er stond een verhaaltje in dat dagboek, dat het leuk zou zijn om het dagboek te vullen met kabouters avonturen en of íe wel weer thuis kon komen op hun trouwdatum... een jaar later.
frieke op 11-02-2010 10:21
wat een leuk idee Drs. Ik hoop echt dat het lukt en dat het boek niet door overijverige gemeentevegers in de prullenbak verdwijnt....
grts
Repel op 11-02-2010 12:32
Wat een schitterend idee! Ik zal dit logje blijven volgen...ben beniwud wat de opbrengst zal zijn.
Zo logt u een hele poos niet en zo is er weer een schitterende Drs. actie...
mammalien op 11-02-2010 12:33
Wat een ontzettend gaaf idee. Ik ben benieuwd wat het boek allemaal gaat meemaken!
Marjan op 11-02-2010 17:01
Wat een leuk idee, veel beter dan dat zo'n boek de rest van zijn bestaan staat te verstoffen in de boekenkast. Ik heb best vaak iets gelezen op het weblog van Ivo Victoria.
Vertelt u ons niets over het boek? Is dat aan de gelukkige vinder?
Groeten, Marjan
lalapine op 11-02-2010 17:15
Beste vinder van het boek, laat alstublieft wat van uzelf horen. We zitten allen met smart te wachten!!
Billy op 11-02-2010 19:00
 
prachtig idee, Drs!
 
Dit idee navolging geven zou volgens mij niet zo origineel zijn, dus doe ik dit maar niet
Ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren...
frank-103 op 11-02-2010 21:04
Beste drs,
 
Afgelopen week heeft een man met een baard en een jurk ook een pakje laten liggen in een trein in station Den Bosch. Met als gevolg dat het station is ontruimd en de explosievenopruimingsdienst tot na de lunch (dan mogen ze die vast declareren) bezig is geweest om er achter te komen dat het géén bom betrof, echter de vuile was (nog meer jurken?)!
Met andere woorden: bent u voorzichtig met wat u op het station op bankjes neerlegt, voor u het weet zit u langdurig in een gesloten inrichting en kan u het fenomeen waterboarden persoonlijk ervaren. Dat lijkt me persoonlijk heel hachelijk, om niet te zeggen: penibel!
 
Een ongeruste Frank-103
Toaske op 11-02-2010 22:26
Ben je gewoon aan het Bookcrossen. Leuk. Helaas vind ik nooit boeken om te lezen en daar ergens achter te laten. Ik ben erg benieuwd naar de lezers van Ivo Victoria (wat vond je zelf van het boek trouwens).
 
Die reactie van Frank hierboven is natuurlijk ook geweldig!
drs op 12-02-2010 00:37
Medebloggers,
 
Vooraleer ik hier uitgebreid opiedereen ga zitten reageren (morgen), wil ik toch vlug even vermelden dat ik het 'reizend boek' niet heb uitgevonden. Het idee om het zelf eens te proberen werd geboren op Lesbos toen ik een Engelstalig boek vond (The Bone People) met daarop een post-itje vermeldende dat het hier een 'travelling book' betrof. Vandaar.
 
Zit ook niet te wachten op de reactie van de vinder, want de goede man of vrouw moet het eerst nog lezen. Ofwel is zijn of haar nieuwsgierigheid gewekt, komt hij of zij hier even piepen, en schrikt zo van de commotie die jelui hier veroorzaken, dat hij of zij gillend terug wegrent.
Kan ook.
 
Daarom zou ik trouwens tegen de vinder willen zeggen:
"U hoeft niet te stressen, zo belangrijk is het allemaal niet. Gebruikgerust uw eigen taal om iets te zeggen, wij zijn hier immers tochook allemaal maar boerenkinkels die denken datzij het warm water hebben uitgevonden."
Met vriendelijke groeten,
 
De Drs.
ladyguin op 12-02-2010 05:59
Haha Drs... leuk log weer!
boerenkinkelgroets,
LG
KEES op 12-02-2010 15:12
Toen ik vroeger nog veel backpackte vond je in die goekope hotelletjes ook allemaal door en voor andere reizigers achtergelaten boeken. Toen was er nog geen internet maar deden we dat per flessepost en ook niet eens naar aanleding van dat boek maar zomaar, leverde soms ook heel leuke contacten op.
boudewijnweb op 12-02-2010 16:34
Haha, dit kan niet meer op toeval berusten... Ik was het straks al met u eens over het feit dat we opmerkelijk vaak met dezelfde dingen bezig zijn. Nu ik dit logje lees moet ik alweer vaststellen dat er opnieuw een onderwerp is dat ons beider aandacht heeft en wel bookcrossing! Ik heb er gisteravond nog een stukje aan gewijd, echter nog niet gepubliceerd.
 
Ik wens u boek een goede reis toe en dat het gelezen wordt door echte boekenliefhebbers!
Emma op 12-02-2010 20:03
oow mijn vader staat hier ook maar ik zag dat u een niewe plaat er op heeft heeft u die zelf gemaakt?? ik vind hem best wel mooi gemaakt
maar ik maak voor u een niewe prijs maar dat heb ik al gezegd op mijn site maar ik doe het wel want dat was toch echt niet eerlijk he want u had net zo veel goed als estrella want zij had ook de kleur fout dus en geel en groen dat is allebij niet goed dus maar estrella vind dat toch niet erg denk ik als u ook de 2de prijs krijgt en als ze het erg vind dan mag ze van mij wel een eerste prijs dat maakt me niks uit hoor
nou nu ga ik x factor kijken en chips en snoep en koek eten
doeiiiiiiiiiiiii
drs op 12-02-2010 21:24
Beste Juffrouw Emma,
Die plaat hierboven heb ik niet zelf gemaakt, dat is gewoon de boekomslag van dat boek dat die mijnheer Victoria geschreven heeft; ik heb het gewoon gekopieerd en hier bovenaan geplakt.
Ik moet hier nog aan iedereen antwoorden, maar ik kan het niet laten nu al mijn volgende logje te publiceren...
Morgen reageer ik dan wel op iedereen die hier iets heeft geschreven.
Denk ik.
Met vriendelijke groeten,
De Drs.
Repel op 13-02-2010 15:29
Haha, die reactie van Frank!
drs op 13-02-2010 16:50
@ Heer Oude Zeeman
Ja, ik vraag mij ook af wie er allemaal zal reageren. Ik had bijvoorbeeld ook graag eens gehad dat de auteur zélf reageerde. Hij weet er namelijk van...
@ Vrouwe Lalapine
In de vuilbak, inderdaad. Zou kunnen. Of stel dat een ouwe mijnheer dat boek vindt en zich geen raad weet met al die computerhocuspocus die ik spui. Ja, dan komt dat boek natuurlijk toch in zijn privébibliotheek terecht.
Waar ik langzamerhand wél een beetje op hoop is dat de vinder iets laat weten, zelfs vooraleer hij het boek heeft gelezen. Dat hij eens laat weten of het in goede handen is, en vooral, wáár.
Dat verhaal van die tuinkabouter, dat lijkt mij nog een stukje ingewikkelder om tot een goed einde te brengen.
@ Vrouwe Clair
Overijverige gemeentevegers? Nee, een mens kon toch echt wel zien dat het hier een splinternieuw boekje (ÉÉN keertje gelezen) was.
@ Vrouwe Repel
Ik weet niet wat er met mij aan de hand is, Vrouwe Repel, maar het is telkens weer alsof ik een weerstand moet overwinnen om te re-reageren op mijn eigen blog. En ik was daarnet op bezoek op uw blog en toen bemerkte ik dat manlief hulp geboden heeft in Haïti. Dat heb ik dus allemaal gemist, want ik ren maar van hot naar her en ondertussen krijg ik op de koop toe nog eens een geniaal idee voor een logje, enz. enz. enz. Het is niet meer te behappen. Misschien moet ik maar ophouden met reageren op mijn eigen blog en maar meteen bij mijn correspondenten op bezoek gaan, maar dat vind ik dan weer zo onbeleefd.
@ Vrouwe Mamalien
Ondertussen ben ik dus zo eerlijk geweest te vermelden dat het idee niet van mij kwam. Bovendien heb ik hier al vernomen dat het verschijnsel een specifieke naam heeft: bookcrossing. Nooit van gehoord, moet ik zeggen. Maar stel u voor dat het rondtrekkende boek van Heer Victoria een echte hype wordt en men zich tot in de media begint af te vragen waar het kleinood zit en wie het aan het lezen is.
 
Alvast ff verzenden die hap.
 
De Drs.
drs op 13-02-2010 17:44
Vrouwe Marjan
 
Fuck! (sorry) Ja, dat was ik nog vergeten; ik moet natuurlijk zélf nog iets zeggen over dat boek, anders denkt jelui dat ik het helemaal niet gelezen heb en ik heb het natuurlijk helemaal wél gelezen.
 
Dank om mij eraan te herinneren,
 
De Drs.
drs op 13-02-2010 18:13
@ Heer Billy
Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, is het ter lezing achterlaten van een boek helemaal niet zo'n origineel idee. Dus niets let u een boek uit uw bibliotheek te nemen en het de wereld in te sturen.
@ Heer Frank-103
Zo'n boekje, dat kan toch bezwaarlijk misbegrepen worden, denkt u niet? Hoe het juist verpakt zat, dat wil ik hier nog niet verklappen, want als hier straks iemand beweert het boek te hebben gevonden, dan houd ik graag nog enkele vragen achter de hand om hem te laten bewijzen dat hij werkelijk de vinder is. Nee, anders kan elke idioot met een hoedje op wel beweren dat hij de vinder is en hier opschudding verwekken.
Maar het was wel meteen duidelijk te zien dat het een boek was, dan dan ook weer wel.
Andere potentiële achterlaters van boeken kunnen echter hun voordeel doen met uw advies.
Waarvoor dank.
 
Ik hoop dat deze berichten u allen in goede gezondheid vinden en teken dan ook,
 
Met bijzondere hoogachting,
 
De Drs.
drs op 15-02-2010 04:59
Vrouwe Toaske
U kende het woord 'bookcrossen' dus ook.
Wat ikzelf van het boek vond?
Wel, het boek gaat over een jongen (elf jaar)die zijn leven een beetje spectaculairder zou willen ingevuld zien dan het is en dan maar iets verzint om zijn beste vriendje te imponeren.
Het herinnert mij aan mijn eigen jeugd en hoe wij altijd op zoek waren naar grotere avonturen dan dat het echte leven ons kon bieden: oorlogje spelen, Batman, cowboy en indiaantje.
Ivo Victoria slaagde er ook dikwijls in mij op een heel speciale en andere wijze naar dingen te doen kijken dan ik gewoon was.
Meer zeg ik er niet over, want ik weet natuurlijk wel voor mezelf wanneer ik iets mooi vind, maar ik kan nooit uitleggen waarom ik het zo mooi vind. Ik ben trouwens stikjaloers op recensenten die dat wel kunnen.
Met vriendelijke groeten,
De Drs
drs op 15-02-2010 05:40
Heer Kees
U komt hier voor het eerst, meen ik? Flessenpost? Lijkt me ook een leuk idee. Moet ik ook eens proberen.
Ik ga nu even naar uw blog om daar eens poolshoogte te nemen.
Met vriendelijke groeten,
De Drs.
drs op 15-02-2010 05:42
Hé! Ik was er al eens, Heer Kees. U was die mijnheer die zo mooi kon schilderen.
De Drs.
drs op 15-02-2010 17:37
Medebloggers,
 
Heer ziet u Ivo Vicotoria ook op de verrekijk.
 
Que op 17-02-2010 18:19
Lieve lieve Drs,
 
Sorry ,even of-topic.
Ik had dus een reactie getypt, en verzonden,
maar m'n tekst is dus weer weg, en nu kan ik ook weer niks in typen bij mezelf,
dit is echt geen spelletje van me hoor,
ik hoop dat u me gelooft,
de Moderator van punt is al bezig met m'n probleem,
maar ze kunnen het nog niet vinden,

groetjes que.
drs op 19-02-2010 17:22
IK WIL WETEN WAAR DAT BOEK ZIT !!!
Billy op 19-02-2010 17:58
 
nog geen enkel spoor, Drs. ?
Niet netjes dat de (eerlijke) vinder niks laat horen toch....
 
Alvast een fijn weekend!
drs op 19-02-2010 23:07
Heer Billy,
Ik begin te vrezen dat hij of zij misschien niet zo goed overweg kan met de computer. Ofwel dat hij of zijzinnens is het boek stiekem toch in de persoonlijke boekenkast onder te brengen.
Een droevige zaak.
Misschien moeten we ook wachten tot de tweede persoon die het in handen krijgt reageert.
Hoop doet leven.
De Drs.
CO 078 op 26-02-2010 15:48
Beste Drs.,
 
Ik vrees dat uw achtergelaten boekje werd opgepikt door de bestuurder van de trein die is gecrasht in Buizingen...
Deze triestigegebeurtenis zal uw boekje hebben doorverwezen naar het hiernamaals.
Denkt u niet?
 
Uw CO078 (bindt de skies aan, en verlaat Belgenland richting sneeuw en zon)
Simonatoetje op 03-03-2010 13:56
Heer Drs.,
 
Boeken achterlaten, dat is nog eens een toffe bezigheid. Ik ga dat ook eens doen. Ik kan alleen zo moeilijk afscheid nemen.
 
Liefs, Simonatoetje
dikkemick op 03-03-2010 14:22
Beste Drs.,
Ik vind het een grandioos idee!!!
Dat ga ik dus ook doen:
Boeken die ik uitgelezen heb en niet wil (kan) bewaren in de overvolle boekenkast gewoon te vondeling neerleggen!
 
Als u mij toestaat ga ik daar binnenkort een blogje aan wijden ennatuurlijk met uwer blogvermelding erbij!
 
Wat een idee, kom ik eindelijk bvan mijn twee boeken af die hier maar rondslingeren .......
Even kijken waar heb ik nou die Dondald Duck gelaten van vorig jaar oktober.......o hier!
en dan dat Kuifjestripboek....met die 7 kristallen bollen, o daar!
 
Nou, we gaan er tegen aan!
 
(Dat latste is niet zo serieus, maar dat eerste wel, ik ga er echt een blog over maken en ga het ook echt voor elkaar krijgen om alhier boeken te verspreiden in ons dorp!)
 
Eens kijken of dat een 'hit' wordt in puntland!
 
Groets,
Dikke Mick
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl