Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Het laatste bastion
Schiermonnikoog
 
 
Het laatste Bastion
 
 
Medebloggers,
 
In een nabije toekomst (2053?) zullen er uiteraard aan Amerikaanse universiteiten nog cursussen gegeven worden over het Engels en over de etymologie van bepaalde Engelse woorden. Zo zal men ook onvermijdelijk op het woordje 'mannequin' botsen. Men zal dan aan de verbaasde studenten uitleggen dat het woord mannequin afkomstig is van een uitgestorven taal, het Nederlands.
 
Het Nederlands, zo zal men in 2053 onderwijzen, wordt niet meer gesproken. Enkel een oude variant, het Fries, wordt nog gebruikt op een klein eiland dat Schiermonnikoog heet en dat gelegen is voor de kust van het Europese land dat 'Les Pays-Bas' heet.
  
Op de grote witte wand achter de professor zal men kaarten projecteren van enkele gebieden waar die uitgestorven taal ooit gesproken werd.
 

 
Het woordje mannequin komt van het Nederlandse woord 'manneken' zal men de cursisten proberen te doen geloven. Ook 'tattoo' (taptoe), het woord voor een militaire parade, komt uit het Nederlands.
 
Volgende woorden zullen ongetwijfeld eveneens in de les aan bod komen:
 
- anchor (anker)
- apartheid
- bazooka (bazuin)
- bluff (pokerterm, bluffen)
- cookie (koekje of koekie)
- furlough (verlof)
- landscape (landschap)
- wagon (wagen)
- Yankee (Jan Kees)
 
En die enkele woorden in het Engels zullen evenzovele herinneringen zijn aan een taal die eens gebruikt werd en geliefd was.
 

 
Medebloggers,
 
U zult wel denken dat ik gek geworden ben, maar de inspiratie voor het vreemde logje dat ik hierboven schreef, kwam nadat ik een bericht gelezen had in een Franstalig krantje uit de rand rond Brussel. Na lezing zult u ongetwijfeld ook beseffen waarom Walen en Vlamingen het niet zo goed met elkaar kunnen vinden.
 
HIER bracht ik die problematiek trouwens al eens ter sprake.
  

 
Uit het Franstalige krantje 'Carrefour':
 
"De geboortes van francofone kinderen zijn sedert 2008 exponentieel toegenomen in praktisch alle gemeentes van Vlaams Brabant, zelfs die waar de Franstaligen een geringe aanwezigheid kenden, zoals Bever, Lennik of Kortemberg.
 
We stellen ook een toegenomen aanwezigheid vast van Engelstaligen in Overijse en Duitstaligen in Wezembeek-Oppem, niettegenstaande de verwoede weerstand van flaminganten zoals Brankaer.
 
Meer en meer vestigen Brusselaars zich in de rand van Vlaams Brabant tot grote wanhoop van de flamingantische burgemeesters die wanhopig deze migrantentoestroom proberen af te remmen. Deze verhuizingen bewijzen vooral één ding: jonge Belgen hebben angst voor hun kinderen in Brussel, zowel op het vlak van onderwijs, als voor het geweld dat de allochtonen in sommige Brusselse gemeentes vertonen. Zij geven er de voorkeur aan Brussel te ontvluchten, Brussel die vermoedelijk in 2020 de eerste moslimstad van europa zal zijn.
 
De Vlamingen mogen doen wat zij willen, er zal steeds Frans gesproken worden in de Brusselse rand, wat overigens normaal is. Wat niet normaal is, is dat een gemeenschap verplicht is haar taal tegen om het even welke prijs te verdedigen. Het Vlaams is gedoemd om te verdwijnen, het is een 'vertrouwelijke' taal waar niemand in de wereld belangstelling voor heeft"
 

 
Ter illustratie: deze man vertelt en zingt nog in het West-Vlaams:
.

Reacties

baasbraal op 12-04-2010 15:52
Jammer genoeg kan ik Vermandere niet 1-2-3 verstaan, maar ik zal het vanavond nog eens proberen als de zon wat minder lonkt. Verder vind ik het een gotspé dat die franstaligen zo verschrikkelijk arrogant zijn! Je zal er maar vlakbij wonen!!  Trouwens op de universiteiten wordt vaak voor meer dan de helft in het Engels lesgegeven! De nederlandse taal wordt beslist bedreigd; ik doe er niet aan mee (behalve dan dat ik verwoede pogingen doe om me in het zweeds te kunnen uitdrukken)
ms op 12-04-2010 19:22
Het is een langzaam maar sluipend proces, die verfransing van de rand. Ik woonde er ooit. En in een gemeente, die we omwille van anonimiteit niet gaan noemen, was er toen nog geen sprake van Walen noch van franstaligen tot er ineens één opdook die zijn zoontje bij de Welpen kwam inschrijven. Hij sprak Nederlands mét accent, het kindje niet.
 
Enkele jaren later is deze zelfde heer als woordvoerder van enkele anderen, die er zich gevestigd hadden, opgetreden.Zij vonden dat ze, aangezien ze met genoeg waren, een Franstalige partij mochten oprichten én zetelen.
 
Het is er van gekomen en nu vecht die Vlaamse gemeente mee tegen de verfransing en ze is al op de vingers getikt, jawel.
 
Ik woon nog steeds tegen de taalgrens en neen, ik vind Walen niet arrogant, het zijn enkel zij die een strijd voeren om die inktvlek groter te maken. In het Engels ?Men with a mission.
 
;-)
Toaske op 12-04-2010 19:38
Dan houden we het nog lang vol, tot aan 2053! ;-)
frank-103 op 12-04-2010 21:26
Beste drs,
 
We willen u graag de heer Wilders ter beschikking stellen, om een strijd aan te gaan tegen de dragers van de alpinopet. Het spreken van een exotische taal zal hem alleen maar verder motiveren! Als dat ten koste gaat van de verkrijgbaarheid van de croissant en de camenbert, is dat natuurlijk noodzakelijk en heel vervelend. Gelukkig kan ik dan iedere laatste vrijdag van de maand blijven genieten van een overheerlijk broodje doner.
 
Hachelijk?
 
Uw Frank-103
 
Repel op 12-04-2010 22:17
Ik heb het idee dat wij worden overgenomen door de Engelse taal. We moeten van alles managen in onze business units en we....nou ja, je begrijpt me.

Ik heb ooit eens een veel uitgebreider lijstje gezien van Engelse woorden die uit het Nederlands komen. Ik zal eens kijken of ik die nog eens kan opsnorren.
 
Ondertussen mogen we natuurlijk "trots" (*kuch*) zijn dat Apartheid het meest bekende (wereldweid!) Nederlandse woord is...
 
Uw oplaaiende vuurtje is een overslaande brand geworden inmiddes, ik ben blij het te lezen. Mijn Brandmeester zou zeggen: gecontroleerd uit laten branden :-)
 

MrFrancky op 12-04-2010 22:28
misschien spreekt iedereen hier binnen 100 jaar een mengeling van Frans en Arabisch.
weegbreker op 12-04-2010 22:58
Ah, Vermandere! Alles aan die man is écht! Ik hou van zijn gezongen en zijn gesproken woord: altijd eerlijk, altijd recht naar het hart,altijd over het leven zelf!
Een man en een lied voor alle seizoenen. Heerlijk!
babbelegoegje op 13-04-2010 05:01
Hr.drsje, toch even een eerste snelle reactie. Het moet me even van het hart, dat ik wel val over dat ene volgende zinnetje.
 Het Nederlands, zo zal men in 2053 onderwijzen, wordt niet meer gesproken. Enkel een oude variant, het Fries,
Dat u het fries toch een oude variant van het nederlands noemt, valt me tegen, u weet (nu inmiddels)ook wel, als het goed is, dat daar geen hol van klopt. Daar jaag je de friezen mee tegen je in het harnas.
En nu kunt u wel zeggen, dat ze dat  in 2053 nu eenmaal zullen onderwijzen, maar ze zullen toch in 2053 heus nog wel weten, dat het fries een taal was, die er al was voor de nederlandse taal, en dus geen variant op het nederlands. En er zullen ongetwijfeld in 2053 ook nog genoeg friezen zijn, die dat echt niet van die onderwijzers zullen pikken.

babbelegoegje op 13-04-2010 05:39
Maar ooit, hr,drsje, spreken we allemaal dezelfde taal....wink...(kan nog steeds geen smilies plaatsen...zucht)
Bob op 13-04-2010 07:07
Wat een idioten, bij Carrefour.
habadroomt op 13-04-2010 12:42
Blij dat ik het niet mee hoef te maken in 2053 heb ik dit ondermaanse al lang verlaten.
Rob Alberts op 13-04-2010 18:13
Mooi filmpje!
 
Ik heb wel eerst een paar appelpitjes gegeten .........
 
Zonnige groet uit de Bijlmermeer.
Billy op 14-04-2010 17:08
 
ik ben fan van de Willem, Drs!
Omdat hij zo heerlijk kan vertellen, zelfs als hij zingt
En omdat zijn sappige taaltje er naar vraagt om nooit verloren te gaan...
 
Groetjes!
Old Sailor op 15-04-2010 09:21
Geachte Drs,
 
Ik heb hier in het Friese land met moeite een opstand tegen uw blog weten te onderdrukken, door de plaatselijke bevolking in hun eigen taal te vertellen dat het hooguit gaat om een voorbeeld en dit nog geen werkelijkheid is. De Friese bevolking is nog altijd trots op haar Angel-Saksische taal die inderdaad al eerder bestond dan de Germaans gelinkte Nederlandse taal. Toch spreken steeds minder mensen deze mooie taal en wordt het met uitsterven bedreigd. Ik vergelijk de Friese bevolking dan ook wel met het type ruwe bolster, blanke pit. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat het Engels een steeds grotere opmars maakt. Bekende Friezen maken zich dan ook sterk om de taal te behouden door het te spreken in de campagne "praat mar Frysk" en ook de webside is in het Fries geschreven. http://www.praatmarfrysk.nl/Ik verwacht eigenlijk een zelfde soort koppigheid door de Nederlandse taalvorsers om te voorkomen dat ook deze taal verloren zal gaan. De reden dat ik in het Engels blog is dat ik veel internationale collega's heb gehad en helaas het Nederlands niet machtig zijn. (Denen, Zweden, Fillipijnen, Roemenen, Bulgaren, Polen, Oekrainers, Mexicanen, Hongaren, Nedrlandersen Belgen)
irimi op 15-04-2010 22:45
Hoe dan ook beste Drs., we geven niet op ...
sieskesplace op 15-04-2010 22:49
Oei oei, ik als toekomstige lerares Nederlands.. wat staat er me toch te wachten?!
sieskesplace op 16-04-2010 13:05
Dag Drs.
 
U vraagt zich af hoe ik op uw blogje terecht gekomen ben.. Simpel. Wanneer ik op de homepage van punt ben, klik ik op de blogjes die me aanspreken... et voila! Hier ben ik!Maar ik kom zeker nog eens een kijkje nemen, want ik vind het uiterst interessant hier!
 
Tot gauw!
Sieske
drs op 16-04-2010 13:21
Ah zo, Vrouwe Sieske...
riverside op 16-04-2010 14:01
Op naar de eilanden...
boudewijnweb op 17-04-2010 01:06
Coleslaw - van "koolsla"
Bundle - van "bundel"
Candy - van "kandij"
Drug - via het Franse "drogue" van het Nederlandse "droog"
Easel - van "ezel" etc.
 
Gr.Boudewijn
estrellala op 20-04-2010 07:52
Al ben ik een Amsterdamse, plat praat ik niet. Misschien moet ik overwegen om dat maar in te gaan voeren om te proberen de mengeling van accenten hoog te houden...
2053, ik zal er waarschijnlijk niet meer zijn.(alhoewel mijn ambities wèl verder willen).Sunnyboy echter hopelijk wel, en voor zijn erfgoed wil ik wel op de bres!
Hr Drs., ik wens U een fijne dag toe. Alle dagen eigenlijk wel...
rob alberts op 20-04-2010 10:09
Ik heb ooit een boekje in handen gehad met een omschrijving van tientallen dialecten alleen voor de stad Amsterdam.
Nu is dit soms nog in zogenaamde overloopgemeenten te herkennen.
Maar in Amsterdam vervangen door de straattaal.
Meer dan 35 jaar gelden wist de grootvader van mijn stagebieder mij op 10 kilometer nauwkeurig te plaatsen door mijn uitspraak van de W en de V.
Nu spreek ik toch meer de taal van de omroepen.
 
Vriendelijke groet,
 
Rob Alberts
 
incinta op 21-04-2010 12:46
Het probleem met taal is, dat het niet statisch is. En vroeger reisde men veel minder, waardoor er (dus) minder invloeden van buitenaf aanwezig waren.
 
De Nederlandse taal moet zeker beschermd worden, maar we ontkomen er niet aan dat het verandert. Zolang wij in het Nederlandsch blijven bloggen, zal het vast allemaal wel meevallen, denkt u niet, drs.?
Rob Alberts op 21-04-2010 15:46
voor straks in de maand mei:
 
Hebban olla vogula .......
Kees op 22-04-2010 10:06
Het ene bezoekje is het andere waard, normaal ben ik niet zo'n surferen het is eenverfrissend weerzien of liever gezegd weerlezen. Taal is een heerlijk ding, en het strijden waard, helaas echter, maar al te vaak om de verkeerde redenen. Wat maakt het uit hoe en waarmee men communiceert in de toekomst. Het enige belangrijke is dat het in vrijheid gebeurt. Als er ergens voor gestreden moet worden dan is het die vrijheid in welke taal dan ook.
frank-103 op 22-04-2010 21:27
Wel, beste drs, uw regering is weer eens gevallen over de taal, maar eigenlijk over de diepere achtergrond erachter!
C'est incroyable! Of zoiets.
Vanuit Holland wensen we u en de andere Belgen weer veel stemplezier komende tijd!
Au revoir!
 
Votre Frank-103
 
Kudtjochie op 19-05-2010 15:58
En volgens mij is het geen gemakkelijke opgave een Schiermonnikoogenaar te vinden die vloeiend Frysk kan (of wil) spreekt.
Maar dat terzijde.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl