Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Maarten 't Hart
Klik maar een end weg!
 
 
Medebloggers,
 
In 'De som van misverstanden' vertelt Maarten 't Hart hoe hij met het zakgeld dat hij bij de slager had verdiend, zijn eerste eigen boek (Karakter van Bordewijk) kocht en hoe zijn vader daarop reageerde.
 

Toen ik thuiskwam en het boek uitpakte, zei mijn vader:
"Wat heb je nu toch gedaan?"
"Een boek gekocht," zei ik.
Hij staarde naar het werk, hij werd niet kwaad zoals ik verwachtte, nee, twee grote tranen liepen rustig over zijn wangen omlaag.
"Hoe kun je dat nou doen," zei hij, "dat is toch zonde, zonde van je geld,"
en toen pas werd hij kwaad.

 
Medebloggers,
 
Ik denk dat mijn moedertje zaliger ook zo'n beetje over al die dingen dacht. Maar ze heeft me in elk geval nooit verboden boeken te lezen. Nee, dat nu ook weer niet.
 
Daarom is het uiteindelijk toch nog goed met mij gekomen.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Uw eigenste,
 
Drs. Johan Arendt Happolatti
lezer van etiketten van jampotjes
en voorts van alles wat hij onder handen krijgt

Reacties

Bob op 25-08-2010 08:25
Ja, eigenlijk kon de vader van Maarten trots op zichzelf zijn, omdat ze het zover gebracht hebben dat Maarten zich niet meer met de primaire levensbehoeften zoals overleven, eten en onderdak bezig hoefde te houden, en zich nu aan de secundaire kon wijden, zoals kunst en literatuur.
Zizy-Marlene op 25-08-2010 12:29
Zal ik dan toch maar eens "boeken" gaan lezen... komt het ook (vast) nog eens goed met mij.
 
Groets Wil/Zizy
mammalien op 25-08-2010 13:09
Mooi verhaal, van Maarten 't Hart. Ik vond hem eigenlijk best wel sympahtiek bij "Zomergasten", had hem als persoon achter de schrijver eigenlijk nog nooit zo gehoord/gezien.
En wat moet een mens zonder boeken....
habadroomt op 25-08-2010 17:23
Ik zou niet zonder boeken willen, ik heb al een vreemde boekentic sinds mijn kinderjaren. Ik koop nl alleen boeken die ik al eens heb gelezen en die ikdan de moeite waard vind om ze te kopen. Als ik die boeken dan heb gekocht, lees en herlees ik ze vele malen.
 
Mijn beide ouders waren echt lezers, ik zie ze nog zitten beiden in hun eigen stoel naast de kolenhaard en ieder met een boek in handen. De boekenkast thuis was dan ook aardig gevuld. Ach we hadden nog geen tv en mijn moeder zei altijd, wie graag leest, verveelt zich nooit.
 
Ik moet echt geen e-book op schoot, nee geef mij maar echte boeken, het liefst dan nog de ingebonden versie , want de paperback is toch minder 'lekker'
 
Drs. ook ik lees desnoods de etiketjes van de jam en de pindkaas als er niets anders in de buurt is.
CO 078 op 25-08-2010 18:37
Geachte Drs.
 
U bent Maarten 't Hart aan het lezen?
U zult mij hier nu toch niet wijsmaken, dat de Bijbel al volledig door uw maag werd geramd? (zie vorig logje)
Of gebruikt U het woord Gods enkel als tussendoortje?
 
In ieder geval, ik hou het bij de Humo, waar ik zoals elke week zeer minitieus "de Uitlaat" uitpluis. (tevergeefs echter deze week, als U begrijpt wat ik bedoel..)
 
Een beste groet,
CO 078 (nog zo'n 3 weken inactief)
frank-103 op 25-08-2010 21:24
Beste drs,
 
bij ons ging dat anders, als ik thuis kwam met een nieuw werkje dan de heren Goscinni en Uderzo (de werelberoemde werkjes over de heer A. de Gallier), dan was het: als je hem uit heb wil ik hem lezen! En ik moet u zeggen, dat gaat hier nog steeds zo. We heben Madelon 103 vandaag een van de werkjes over Nicholas Flamel gegeven (van de schrijver Scott), en vervolgens lootjes getrokken om de volgorde vast te stellen wie het boekwerkje het eerst mag lezen.
Maar goed, dan heb ik het natuurlijk wel over echte literatuur en niet over Bordewijk!
 
Uw Frank-103
literatuurkenner
Gin op 26-08-2010 02:55
Tegenwoordig worden we beschermd voor dit soort boze ouders. Auteursexemplaren. Die de ouders vervolgens weg kunnen geven...
drs op 26-08-2010 21:07
@ Heer Bob
Inderdaad, Heer Bob, maar dat besefte de goede man op dat ogenblik dus niet. Hij wist niet beter dan datzijn familie altijd kommer en kwel en hard labeur zou kennen. U benaderde het logje op een originele wijze.
Gelieve u in het vervolg te onthouden van commentaren, want ik kan het niet hebben dat mijn lezers slimmer zijn dan ikzelve.
 
@ Vrouwe Wil
Kom mij nu niet vertellen dat u nog nooit een boek hebt gelezen. Zukke mensen bestaan immers niet.
 
@ Vrouwe Mammalien
Een bescheiden en braaf mens, die Maarten. En een man met een zachtaardige oogopslag.
 
@ Vrouwe Haba
Vroeger las ik veel boeken. Nu is het wat minder, alhoewel er de laatste tijd toch in mijn statistieken een lichte verbetering merkbaar is. Vroeger las ikzelfs Engelse boeken. Ik heb ooit Henry Miller's 'The Rosy Crucificxion' (Sexus, Plexus, Nexus) in het Engels gelezen. Toen ik het enkele jaren geleden opnieuw probeerde, moest ik mij al na enkele bladzijden gewonnen geven: ik kon het niet meer.
En ook ik lijd aan die merkwaardige ziekte van telkens maar weer dezelfde boeken te lezen. Ik heb datbv. met Kaas van Willem Elsschot. En met de romans van Gerard Reve.
Ik moet eerlijk bekennen dat mijn vader en mijn moeder ook wel eens een boek ter hand namen. Maar mijn smaak van boeken hadden ze niet.
 
@ Heer CO 078
Die bijbel ken ik ondertussen uit het hoofd. En over de Humo gesproken, het merkwaardig verschijnsel doet zich voor dat ik ondertussen tot tweemaal toe op de lijst van de te publiceren quotes stond... en dat ik toch de Uitlaat niet haalde... Zag u het? Ik vind het vreemd. Zou ik persona non grata geworden zijn?
Spoedige beterschap. Ik mis uw stille maar stoere aanwezigheid.
 
@ Heer Frank-103
Als ik het goed begrijp wordt er ten huize Frank-103 gevochten voor boeken. Foute boel, wat ik u brom. U moet in het vervolg uw boeken maar binnensmokkelen en ze pas op de keukentafel leggen als u ze uit hebt.
Bordewijk was inderdaad een sukkelaar, een prutser en een kluns. Als ik wou, schreef ik elke maand zo'n romannetje, maar ik kijk wel uit. Ik ga me niet belachelijk zitten maken.
 
@ Vrouwe Gin
Ik was verbaasd dat u de weg naar mijn nederige blogje nog wist te vinden. Hoe lang is het nu alweer geleden dat wij elkaar spraken? Nu, Sierra Leone is niet bepaald bij de deur en trouwens... u hebt waarschijnlijk wel andere dingen te doen dan te zitten reageren op een blogger van het zevende knoopsgat.

Medebloggers,

Een nieuw logje is in de maak - ja, ik dacht, ik maak ze alvasteven lekker - en dus moet ik nu wederom aan de slag. Het zal over De Kunst gaan.Mijn eindredactrice, de immer blijmoedige Marie-Christine Brouckmeersch, is met verlof en laat zich bruinbakken in de Dominicaanse Republiek. Nou moet ik alles zelf doen.
 
Inmiddels valt de regen hier met bakken uit de lucht en roffelt vol overtuigingop het Velux dakraam. Het houdt niet op. Ik verneem via de kijkbuis dat men in het noorden van Nederland weer in de miserie zit.Uitstekend weer dus om plaats te nemen aan hetazerty-toetsenbord.
 
Drs. Johan Arendt Happolati
Gin op 26-08-2010 22:38
Ik lees nog altijd mee hoor, beste Drs. Het is mij echter nagenoeg onmogelijk een reactie achter te laten. Punt.nl zegt dat mijn browser niet geschikt is, iets van Gecko based. Ik zit nu even op andermans computer. Daar mag ik wel reageren. Vriendelijke groet, Gin
drs op 26-08-2010 23:50
Vriendelijke groet terug.
De Drs.
Bob op 27-08-2010 13:46
Een compliment verpakt in een belediging, dat is weer eens iets anders dan een belediging verpakt in een compliment.
 
Drs, zulke slimme blogjes als die van u zal ik nooit schrijven.
 
* Neemt met een zwierige zwaai zijn hoed af voor de Drs *
Drs. Johan Arendt Happolati op 27-08-2010 20:34
Heer Alberts,
In tegenstelling tot wat ik hierboven beweerde, moogt ge blijven langskomen.
De Drs.
 
Toaske op 27-08-2010 20:45
Oh, dan bega ik wel heel veel zondes. ;-)
Toaske op 27-08-2010 20:45
Of zonden?
Toaske op 27-08-2010 20:46
Ja dus: dan bega ik wel heel veel zonden. Want ik koop gemiddeld een boek of 3 / 4 per maand en lees alles wat los en vast zit.
drs op 28-08-2010 00:06
Vrouwe Toaske,
Al deze zonden ('zondes' mag ook volgens het Groene Boekje)zullen u vergeven worden als u zich straks ter hemelpoortaanbiedt.
Ikzelve lees alles wat niet te koud of te heet is.
Met vriendelijke groeten,
De Drs.
Lin op 04-09-2010 22:49
Sinds een jaar of 2 is Maarten 't Hart mijn favoriete schrijver.  Hij schreef ooit een boek over mijn (ex) buurvrouw. Leuk hé?
lucenator op 05-09-2010 07:11
Er is een link tussen dit blogje en een vorig over de Bijbel.
Maarten 't Hart schreef een boekje: "Wie God verlaat heeft niets te vrezen" met als ondertitel: De Schrift betwist.
Elfriede Katharina Boellaard-Heinzel op 06-03-2017 17:59

www.friedabblog.wordpress.com

Elfriede Katharina Boellaard-Heinzel op 07-03-2017 17:19

Me man kijkt effe Het Parool er al is en nu weet ik 't effies niet meer . . .  Dus, mevrouw is bij Wordpress.com - friedabblog.com - en dan googlen we naar: www.friedabblog.wordpress.com en daar rommel ik wat rond met foto's van de Hollandse polders . . .  Dus, ik zit niet bij Maarten 't Hart te bloggen, maar bij de Weledelgeleelde Heer drs. J. A. Happolatti . . . Ik ben dus niet ingelogd. Ik wilde Maarten op de hoogte houden en hem vertellen, dat ik niet zó veel zin heb in hoofstuk 'De Lange Taam' op blz. 227 van 'Magdalena' . . .  Maar, ik lees het wel braaf helemaal uit en mijn moeder heette Josstien. Stientje, als kind zijnde en later Jos . . .  Ja, zij was de klos . . .  Ik wouw dat ik over me moeder zo'n schitterend boek kon schrijven . . .  Misschien kan ik er ooit nog eens met drs. Maarten 't Hart over bloggen of praten . . .  Elfriede, dinsdag 7 maart 2017

Elfriede Katharina Boellaard-Heinzel op 07-03-2017 17:23

Me man kijkt effe of Het Parool er al is en nu weet ik 't effies niet meer . . .  Dus, mevrouw is bij Wordpress.com - friedabblog.com - en dan googlen we naar: www.friedabblog.wordpress.com en daar rommel ik wat rond met foto's van de Hollandse polders . . .  Dus, ik zit niet bij Maarten 't Hart te bloggen, maar bij de Weledelgeleelde Heer drs. J. A. Happolatti . . . Ik ben dus niet ingelogd. Ik wilde Maarten op de hoogte houden en hem vertellen, dat ik niet zó veel zin heb in hoofstuk 'De Lange Taam' op blz. 227 van 'Magdalena' . . .  Maar, ik lees het wel braaf helemaal uit en mijn moeder heette Josstien. Stientje, als kind zijnde en later Jos . . .  Ja, zij was de klos . . .  Ik wouw dat ik over me moeder zo'n schitterend boek kon schrijven . . .  Misschien kan ik er ooit nog eens met drs. Maarten 't Hart over bloggen of praten . . .  Elfriede, dinsdag 7 maart 2017

Elfriede Katharina Boellaard-Heinzel op 07-03-2017 17:23

Me man kijkt effe of Het Parool er al is en nu weet ik 't effies niet meer . . .  Dus, mevrouw is bij Wordpress.com - friedabblog.com - en dan googlen we naar: www.friedabblog.wordpress.com en daar rommel ik wat rond met foto's van de Hollandse polders . . .  Dus, ik zit niet bij Maarten 't Hart te bloggen, maar bij de Weledelgeleelde Heer drs. J. A. Happolatti . . . Ik ben dus niet ingelogd. Ik wilde Maarten op de hoogte houden en hem vertellen, dat ik niet zó veel zin heb in hoofstuk 'De Lange Taam' op blz. 227 van 'Magdalena' . . .  Maar, ik lees het wel braaf helemaal uit en mijn moeder heette Josstien. Stientje, als kind zijnde en later Jos . . .  Ja, zij was de klos . . .  Ik wouw dat ik over me moeder zo'n schitterend boek kon schrijven . . .  Misschien kan ik er ooit nog eens met drs. Maarten 't Hart over bloggen of praten . . .  Elfriede, dinsdag 7 maart 2017

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl