Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Beknopt lexicon hulpverlener
 
BEKNOPT LEXICON HULPVERLENER
 
(naar de toekomst toe ...)
tags: groepstaal + vakjargon + hulpverlener + sociaal assistent
 
Beste hulpverlener
(Medebloggers ook)
 
U hebt nu uw opleiding voltooid en u gaat binnenkort aan de slag als sociaal werker, EHBO'er, psycholoog, psychiater, priester, woordvoerder van de politie of de brandweer, politicus of pr-verantwoordelijke voor een firma in sokophouders. Hierbij zult u mensen moeten te woord staan, vele, vele mensen. Mensen van allerlei slag. Soms zult u zich geïntimideerd voelen, omdat uw gesprekspartner intelligenter blijkt te zijn dan uzelve. Geen nood echter: in uw opleiding hebt u van uw lesgevers reeds enkele uitdrukkingen medegekregen waarmee u uw patiënten/gesprekspartners omver kunt lullen.
 
Staat u mij toe dat ik al deze uitdrukkingen hier nog even opfris. Vaak zijn deze uitdrukkingen nietszeggend en hebben zij totaal geen inhoud, maar zij hebben wel het voordeel dat het gesprek aan de gang blijft. 'Je blijft lullen', als het ware.
 

 
We beginnen met een passe par ... toe:
 
'Naar ... toe'
 
De combinatie 'naar ... toe' kunt u werkelijk op elk ogenblik van het gesprek in de strijd gooien.
 
     - Tijd
 Naar de toekomst toe zullen wij er voor zorgen dat ...
 
U zou ook gewoon kunnen zeggen: "In de toekomst zullen wij er voor zorgen dat ..." maar dat klinkt zo weinig professioneel, dat bekt zo onvakkundig. Als u werkelijk wilt bewijzen dat u lang naar school bent geweest en flink in de materie hebt doorgestudeerd, dan gebeurt er nooit meer iets in de toekomst, neen, het speelt zich af 'naar de toekomst toe'. Of zelfs naar het verleden toe. Kan ook. En vooral als er een televisiecamera op je sniffer gericht staat, dan moet u de journalist met 'naar de toekomst toe ...' om de oren slaan. Maakt een geweldige indruk.
 
     - Doelgroep
 Naar de vijftigplussers toe zouden wij willen zeggen ...
 
U zou ook gewoon iets kunnen zeggen 'aan de vijftigplussers', maar dat is te eenvoudig. Nee, het moet ingewikkelder, professioneler, cryptischer, anders denkt men weer dat u van de straat bent.
 
     - Te bereiken doelstelling
 Naar de toeristische uitstraling van Brugge toe, lijkt het ons belangrijk ...
 
U zou ook gewoon kunnen zeggen dat het voor de toeristische uitstraling belangrijk is, maar dan zal men u verbaal lager inschatten dan als u zegt 'naar ... toe'. 
 
 
Actief luisteren
 
Wil er mij a.u.b. eens iemand uitleggen wat dat betekent, 'actief luisteren'? Als u als hulpverlener in de eerste plaats enkel goed moet kunnen luisteren, nou, dan kan ik het ook. Makkelijk zat en vlug verdiend. U komt dus bij mij op de sofa liggen, u begint te kleppen en ik zeg gedurende een uur geen gebenedijd woord. Na dat uur wordt er betaald en ontvangen. Tot de volgende keer, zoude ik zo zeggen; u moet eens vaker langskomen.
 
Maar actief luisteren, dat is andere koek. U luistert dus (zegt niks), maar dan wel actief. U knikt enthousiast en u kijkt de patiënt recht in de ogen ten bewijze van het feit dat u hartstochtelijk aan het luisteren bent. Volgens mij is dit dan actief luisteren. Mijn hond kan ook vreselijk goed actief luisteren: hij kijkt je dan recht in de ogen en kwispelt met z'n staart.
 
 
'Een stuk', of 'een stukje'
 
Inderdaad, de formulering heeft twee verschijningsvormen. Als u zegt 'een stuk', dan bedoelt u eigenlijk een flinke brok; het mag iets meer zijn. Met 'een stuk verantwoordelijkheid' geeft u aan dat die verantwoordelijkheid er dus diep inhakt. Hier moeten we echt wel ons best doen; alles moet uit de kast. Met 'een stukje' daarentegen geven we aan dat we voorzichtig willen zijn in onze dosering. Een stukje medeschuld, bijvoorbeeld. Het is wel onze schuld, maar het is niet zo erg. Dat soort zaken.
 
'Een stuk verantwoordelijkheid' en 'de overheid' kunt u gerust in één zin gebruiken. De overheid heeft het namelijk altijd gedaan, dus die overheid kunt u gerust een flinke brok verantwoordelijk toeschuiven. Trouwens, de overheid, wie is dat eigenlijk helemaal? Daarmee doet u niemand pijn, of brengt u niemand in verlegenheid. De patiënt daarentegen, die mag u niet te veel bruuskeren, dus hem mag u maar een stukje verantwoordelijk maken. Daar voelt ie zich beter mee. Zo'n stukje verantwoordelijkheid, dat kan hij wel aan. Als het maar niet te veel wordt.
 
 
Eigenlijk
 
Eigenlijk bezondig ik mij er ook aan, Beste hulpverlener, Medebloggers. Ik gebruik 'eigenlijk' eigenlijk ook te pas en te onpas. Er is eigenlijk een stukje zelfbeheersing nodig om eigenlijk niet te veel te gebruiken. En eigenlijk zouden we eigenlijk helemaal niet hoeven te gebruiken. Eigenlijk is dat een stopwoordje. Zoals sowieso. We kunnen gerust stellen dat we eigenlijk sowieso teveel eigenlijk gebruiken. Kunt u nog volgen? Naar de toekomst toe kunnen we stellen dat stopwoordjes eigenlijk vermeden moeten worden.
 
 
Alles komt goed
 
Ook als het niet meer goed komt. U moet uw patiënt hoop geven naar de toekomst toe. Dus komt altijd alles goed. Als u nog eens een Amerikaanse actiefilm ziet, dan moet u eens op het volgende letten: als er een soldaat of een politieagent of een schattig meisje of een slachtoffer in het algemeen dodelijk verwond en bloedend op de straatstenen achterblijft, dan komt zijn vriend of zijn vriendin altijd naast hem knielen en dan volgt onvermijdelijk: "Everything will be all right, you 're doing fine." Ook als u in één oogopslag kunt zien dat kwestig slachtoffer binnen de minuut het loodje zal leggen. Ja, je kunt op zo'n moment als hulpverlener natuurlijk bezwaarlijk zeggen: "Nou kerel, dat ziet er niet zo best uit! U trekt het niet lang meer, neemt u daar maar vergif op in."
 
Nee, alles komt altijd goed.
 
Zeg maar
 
In plaats van een punt, kunt u ook 'zeg maar' als afsluiter van uw zin gebruiken. De toehoorder weet ondertussen wel dat er na die 'zeg maar' niets meer komt. Alhoewel u zou verwachten dat er wél nog iets komt. "Zeg maar (tegen je moeder) dat je zondag niet naar de kerk komt." Neen, in het hulpverlenersjargon komt er na 'zeg maar' niets meer, het kwam er namelijk vóór.
 
 
Gebeuren - moment
 
Zeg niet 'de maaltijd', maar wel 'het eetgebeuren'.
Zeg niet 'de speeltijd', maar wel 'een spelmoment'.
Zeg niet: "We gaan wat televisie kijken." neen, het is tijd voor het televisiemoment.
Een leesmoment, het slaapgebeuren, wij gaan ons even terugtrekken voor het vrijgebeuren, een koffiemoment, enz ...
 
Met deze uitdrukkingen wilt u als de hulpverlener aangeven dat het hier een bewust moment betreft. Effe een kopje koffie drinken, dat is nu niet bepaald een therapeutisch ... euh ... gebeuren, maar een koffiemoment daarentegen, dat is bewust ontspannen, dat is als het ware doorvoeld ontspannen. Hè hè, na de therapie effe een koffiemoment.
 
 
Intake
 
Ik heb intake altijd al een vreemd woord gevonden, maar ik denk dat we het de hulpverleners in dit geval moeten vergeven, want hoe noem je het anders? Het betreft hier dus het eerste gesprek, de eerste kennismaking, het begin van een eventueel lange behandeling. Het woord intake doet wel vaag denken aan het innemen van een of ander geneesmiddel, vind ik.
 
Laagdrempelig
 
Eerst even opmerken dat laagdrempelig eigenlijk (daar gaan we weer) een geinig woordje is. Als een peuter lastig is, dan zeggen we dat hij 'huilerig' of 'landerig' is. Als een drempel laag is, is hij dus laagdrempelig. Een tapijt kan hoogpolig zijn, maar een hulpverlener is altijd laagdrempelig.
 
In het hulpverlenersjargon heeft laagdrempeligheid niets te maken met het feit of een gebouw al of niet toegankelijk is voor rolstoelpatiënten, neen, het betreft hier een imaginaire drempel. Een hulpverlener is er als de dood voor dat hij of zij niet of moeilijk te bereiken zou zijn. Die hulpverlener, dat is ook maar een gewone jongen die dus altoos voor iedereen beschikbaar is. Effe binnenlopen bij de hulpverlener, dus. En bij die 'intake' hoort dan meteen ook een koffiemoment.
 
 
Samen een eind op weg
 
Hulpverlener en patiënt gaan samen een eind op weg, denken samen na over het probleem en vinden elkaar in het midden. Een dergelijke terminologie moet u zich meester maken, Beste hulpverlener. Het klinkt allemaal heel mooi - poëtisch zelfs - en alleen al het louter uitspreken van de woorden heeft een therapeutisch en louterend karakter. Zover moet u komen: je lult als het ware de cliënt naar de genezing toe.
 
 
De knop moet om
 
Of - drastischer - het roer moet om. Als er enkel een knopje om moet, dat is makkelijk te verhapstukken, maar als het roer om moet, dan weet je dat het uit is met de pret. Ik stel mij zo voor dat als het om de overheid gaat, dat het roer dan om moet. Bij een patiënt kunt u volstaan met te suggereren dat de knop om moet.
 

 
Toch nog even vermelden
dat ik in mijn leven
al vele hulpverleners heb meegemaakt.
Zonder uitzondering waren het allemaal lieve mensen
aan wie ik veel heb gehad.
Ik verontschuldig mij hierbij dan ook
voor dit stoute stukje.
 
Denk er nochtans aan, lieve hulpverleners,
dat uw jargon
mij soms tenenkrullend achterliet.
 
Ik dacht dat het goed zou zijn
als u op die manier
uzelf nog even tegenkwam.
(Hé! Deze hierboven hadden we nog niet gehad.)
 
 
Zo, na dit lesgebeuren, volgt nu een leuk televisiemoment; dat hebben we wel een stuk verdiend:
 

Reacties

habadroomt op 16-09-2011 06:48
Goede morgen Drs, wat een heftige lap tekst om zo in de vroege ochtend op het scherm te krijgen.
Ik zal het in de loop van de dag tot me door laten dringen. Maar eerst moet ik een dag werken dus niet veel tijd vandaag om hierop in te gaan.
 
Ik ga snel nog een kop koffie nemen en daarna in mijn auto springen om op tijd op het werk te zijn.
Ik wens u een fijne dag en een heel prettig weekend toe.
co 078 op 16-09-2011 11:46
Nog 59 dagen, beste Drs. en "de knop moet om".
We zijn "eigenlijk" al "samen een heel eind onderweg", "zeg maar",
zodat het einde van het Kosovo-"gebeuren" een "stuk' dichterbij komt!
Luistert U nog "actief" eigenlijk?
 
'Naar de collega's toe" zeg ik: see you soon!
 
En ook al vertrek ik straks met"een stuk" heimwee, en ben ik hier vaak "mezelf tegengekomen", ik weet dat "alles wel goed komt".
 
Tot gauw, Heer Happolati.
 
 
baasbraal op 16-09-2011 19:53
Ik herken hier wel een stukje irritatie naar de hulpverleners toe. Hier in Zweden kan men zeer goed actief luisteren. Als je hier wat vertelt, zeggen ze constant tussendoor: "ah, ah, ah, ah, ah" en "Ja, preciiiiis". De eerste keer dat het me overkwam dacht ik dat mijn luisteraar me de hele tijd in de rede wilde vallen, maar het was actief luisteren! Leuk stukje!!
ms op 16-09-2011 20:31
Ik zou even willen duiden (ohoh, dat vind ik ook een leuke) naar jou en je lezers toe, dat het woordje "sowieso" eigenlijk (schrapt u die "eigenlijk" maar) in het Nederlands kan vervangen worden door het woordje "hoedanook". Eigenlijk (schrappen maar) gebruik ik méér "dus" alsstopwoord. Maar ik ben dan ook geen hulpverlener (mijn cursus EHBO dateert al van 40 jaar geleden).
 
8-)
Marja op 16-09-2011 21:15
Knap neergezet. Wij zijn inmiddels allergisch voor hulpverlening. Eigenlijk hebben we onze buik vol van het hele gebeuren. We willen nergens meer naar ... toe.Noem het drempelvrees.
frank-103 op 16-09-2011 22:04
Hulpverleners heb ik niks mee, maar bij mij op het werk hadden ze het altijd over commitment. Te pas en te onpas. Je moest je commiteren aan de doelen van de organisatie. Dat leidde tot ja zeggen en je bij het koffieapparaat een breuk lachen. Hachelijk?
Rob Alberts op 16-09-2011 22:49
Mijn weekend is begonnen en maandag heb ik een roostervijre dag, dinsdag is gevuld met afdelingsoverleg, woensdag hebben we een teamscholing, donderdag komt de inspectie en vrijdag heb ik een vrije dag. Deze bijscholing moet dus jammer genoeg even blijven liggen.
 
Vrijblijvende groet
Zizy-Marlene op 17-09-2011 16:01
Goh drsje..ligt het nu aan mij...maar het lijkt wel of uw logs steeds langer worden.
Dat kunnen mijn ogen niet meer aan hoor.
 
Maar t/m de kwispelende hond ging het aardig.
 
Fijn weekend.
dawolf op 18-09-2011 02:31
Ik vind dit blog eigenlijk wel een stukje betekenisdenkend* gebeuren, waarde Drs., beste medeblogger. Ik heb het mijn hond voorgedragen, die zeer actief heeft geluisterd. Zo schonk u mijn bescheiden huishouding onbezoldigd een bindend en naar de toekomst toe beklijvend samen-moment, waarvoor dank! 

*betekenisdenken is het nieuwe denken bij ons in het bedrijf....
Bob op 19-09-2011 07:41
Mijn beste Drs,
 
Het is jammer dat u geen tijd meer heeft om vaker te schrijven en te onderrichten, want het is toch altijd een stuk vermaak en tegelijkertijd een leermoment naar de lezer toe.
 
Met vriendelijke groet,
 
Den Hollander in Duitsland
Eva op 19-09-2011 09:29
U heeft wel een aantal zaken benoemd waar ik mij ook aan erger. Vooral dat stukje en moment. Brrrrr.
Kent u het boek: "Taal is zeg maar echt mijn ding" van Paulien Cornelissen? Vind het echt wat voor u!
 
 
 
Eva op 19-09-2011 10:30
Huh? Waar is nou mijn reactie gebleven? Is ie ergens blijven hangen Drs?
Fran op 20-09-2011 11:27
Heer Drs,
 
wat mij betreft had dit ook een stukje over het onderwijs kunnen zijn.... deze termen zijn mij niet vreemd..... hoewelbij onshet woord "wegzetten" momenteel booming is.
 
Hoe gaan we deze taak wegzetten..... de jaartaak wegzetten... het rendement wegzetten.
 
Ook een leuke in onderwijs is het woord resultaatverantwoordelijk...
Ik kan niet vertellen hoe vaak dat woord terug komt in een vergadering of mail.
 
groet,
 
Uw Fran
 
drs op 22-09-2011 03:52
Vrouwe Fran,
 
Ten onzent 'neemt men ook iets mee' naar een een of andere overlegvergadering. "Dit is een goed idee, collega, ik neem dit mee naar de volgende vergadering."
 
Met vriendelijke groeten,
 
De Drs.
 
Medebloggers,
 
't Is niet dat ik boos ben op jelui, maar mijn leven zit in een stroomversnelling en ik kan er mij de laatste tijd bijna niet meer toe brengen plaats te nemen aan de computer om te reageren. Ik heb de zolder moeten leegmaken, men heeft een nieuw dak op ons huis geplaatst, ik heb de zolder weer moeten vullen, men heeft een tuinhuis geplaatst, ik ben nu bezig met het inrichten van dat tuinhuis en met het verhuizen van spullen van de garage naar dat tuinhuis, mijn vadertje is overleden (mocht ik dat hier zeggen?), de begrafenis zorgde voor kopzorgen en heen en weer geloop, de erfenis zorgt voor kopzorgen en heen en weer geloop, enz. enz. enz.
 
Met oprecht vriendelijke groeten en zeker tot later.
 
Uw aller,
 
Drs.
Rob Alberts op 22-09-2011 06:51
Gecondoleerd!
Veel sterkte toegewenst.
Beleefde groet
Heden op 22-09-2011 09:52
drukte alom.... we nemen het mee voor de volgende punt ontmoeting.
 
Ook vanuit mijn heden gecondoleerd met uw vader.... sterkte ermee.
 
Fran
Eva op 22-09-2011 11:10
Oei, wat vervelend voor u... U heeft wel eens over uw vader geschreven, kan ik mij herinneren...
Sterkte met alles, ook met de drukte en we horen vast nog wel eens van u. Rustig aan.
Eva
mieja op 22-09-2011 14:31
Van harte gecondoleerd,en veel sterkte deze komende tijd.
 
 
Vrienelijke groet Mieja
CO 078 op 27-09-2011 14:38
Mijn oprechte deelneming!
 
(de vele kopzorgen zullen dan hoogstwaarschijnlijk ook de reden zijn, dat ik zo weinig van U hoorde, hier in het verre Kosovo...)
 
Gegroet,
CO 078
habadroomt op 27-09-2011 21:56
Gecondoleerd met het verlies van uw vader en sterkte met alle zaken die nog geregeld moeten worden.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl