Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
De uitvinding van het wiel.
        (Van links naar rechts en
        van boven naar onder)
 
 
 
Medebloggers,
 
Soms, als ik door de 'rustige' straten van Brugge fiets, en de in de nauwe straten rakelings langs mij scherende auto's en autobussen negeer, net doe of ik hun hoorndol makende gedruis niet hoor, mij ondertussen staande probeer te houden op mijn smalle bandjes, dan denk ik wel eens met vertedering aan de uitvinder van het wiel. Vooral ook als mijn ingewanden door het gedokker op diezelfde Brugse kasseien door elkaar gehusseld worden en ik dus, ter bestemming aangekomen, meteen naar het wc (watercloset) moet. Dan, op dat wc gezeten, mijmer ik dus over de uitvinding en de uitvinder van het wiel.
 
Maar ach, die uitvinder van het wiel, Medebloggers, die bestaat niet. Dat is een onbekende uitvinder, als het ware. Vandaar dat u dus tevergeefs op zoek zult gaan naar het standbeeld van De Uitvinder van het Wiel. En dat is dus niet dat Sumerische jongetje van 3.000 jaar geleden, dat de keuken kwam inrennen en tegen zijn moeder gilde: "Mama, mama, ik heb het wiel uitgevonden!". Waarop zij dan weer: "Ja, ja, ga jij nou maar eerst bessen plukken in het bos en vertel me dan maar eens alles over die laatste uitvinding van je." Wist zij veel dat haar zoon later een topingenieur zoude worden in het gevreesde Sumerische landleger.
 
En bovendien, volgens mij waren ze met een stuk of zes. Ik verklaar mij nader. We bestuderen het plaatje hierboven en lezen de pics achtereenvolgens van links naar rechts en van boven naar onder. Net zoals u zoude lezen dus, als het ware.
 
(1) Onze voorouders
hebben ontdekt dat als je een boomstam onder een zware last legt, dat je dan die zware last over die boomstam kunt rollen en alzo enkele meters verder kunt krijgen. Een bewerkelijk procedé als u mij vraagt, want om de vijf voet kun je het hele manoeuvre herhalen. Dat wordt afzien. Maar het gaat wel vooruit. Traag maar zeker.
 
(2) Een andere voorouder
heeft ontdekt dat je ook een slede kunt gebruiken. Je pleurt een slede onder de last die je mot vertillen en je sleept kwestige last als het ware verder. Het geheim zit 'm waarschijnlijk in het feit dat het raakvlak onderaan (die twee sledemessen) heel erg smal is in vergelijking met het grondvlak van de last en dus minder wrijving veroorzaakt. Nee, ik verzin het waar u bijzit, maar helemaal van de gekke lijkt mijn veronderstelling toch niet.
 
U moet weten dat ik op een examen in de Technische School van de Luchtmacht ooit eens het maximum van de punten haalde voor het vak fysica. Dat had deels te maken met het feit dat het vak mij mateloos interesseerde, maar deels ook met het feit dat ik vet smoor was op de bloedmooie lesgeefster,
 

Toepasselijk muziekje verborgen achter deze pic

Ik geef toe dat de grootte van de foto niet in evenredigheid is met deze kanttekening die trouwens naast de kwestie is en tevens ook geheel misplaatst gelet op de ernst van dit artikel.
 
(3) Nóg een andere voorouder (pic rechtsboven)
had het geniale idee beide procedés te versmelten om aldus gebruik te maken van de voordelen van beide systemen.
En nu wordt het warrig, want ...
 
(4) Diverse waarnemers
zagen hoe die slede met zijn scherpe 'messen' gaandeweg, na verloop van tijd, als je lang genoeg wachtte en maar aan de slag bleef gaan met dezelfde boomstam, inkepingen veroorzaakte in die boomstam. Hé, dachten ze, hier komt de natuur ons zowaar een handje helpen: nu kan die slede niet meer van onze boomstam glijden, want ze zit geklemd tussen die inkepingen. Ha!
 
Volgens een ander whizzkid ging dat hele procedé van dat spontaan inkerven  dan weer niet snel genoeg en die ging meteen maar aan de slag met een breekmesje of een vijltje (je weet het niet) om die inkepingen zelf te maken. Goed zo!
 
(5) Één man, vermoedelijk één man,
had vervolgens het geniale idee om twee stokjes aan de onderkant van die slede te bevestigen, eentje voor die boomstam en eentje achter die boomstam. Nu zat onze boom pas goed klemvast en konden we voor het eerst echt spreken van 'een end weg karren'.
 
(6) Tenslotte
verving een geniale snuiter die twee stokjes door een ringetje. Ik denk dat we hier kunnen gewagen van de voorloper van onze hedendaagse atoomgeleerden. Kijk, het wiel was er eigenlijk al, maar zonder dat ringtje (asje) geen nuttige toepassing van dat wiel.
 
En zo werd het wiel uitgevonden. Het vuur was er al. Enkele jaren later werd dan de computer uitgevonden; kwestig instrument stelde mij in staat deze onzin bij u te doen toekomen.
 
© Drs. Johan Arendt Happolati
uitvinder van het warm water en de okerkleurige slobkousen
Dit artikel verscheen vroeger reeds in de lessenreeks 'De Geschiedenis van de Planeet Aarde - technologie - De Uitvinding van het Wiel - 1998'
 

Opa en oma Happolati vertrekken op huwelijksreis.

Reacties

habadroomt op 26-01-2012 11:04
Een verhelderend exposé uwerzijds, heer Happolati, zeker nu u het hebt verlucht met duidelijke illustraties. Hoewel ik vrees dat de charmes van uw lerares menig mannelijk lezertje van de serieuze inhoud zal afleiden, dit terzijde. Al met al een lezenswaardig geheel.
 
Alleen vroeg ik me af of de insnijdingendoor de slee in het vierde plaatje niet snel tot een breuk van de boomstam zou hebben geleid.
 
En langs de weg ( vrije vert. by the way) het is fijn om weer iets van u te vernemen.
ZAO op 26-01-2012 16:40
Waarlijk beste drs.,
U lijkt treffend op uw grootvader...
 
Groetjes,
 
ZAO
babbelegoegje op 28-01-2012 06:00
Ja, zo moet het zijn gegaan hr.drsje. En we zijn blij met het wiel Nu zou ik ook wel eens van u willen horen, hoe het stopgaren is uitgevonden. En het buskruit. Misschien in een deel 2 en een deel 3? Wat mij betreft hadden ze zowel het stopgaren als het buskruit nooit uit moeten vinden. Hoewel, wat die laatste betreft, het is wel handig natuurlijk, als je op weg naar je vakantieland, door een tunnel onder een berg door kunt rijden. En ik denk, dat het buskruit daarbij wel onmisbaar was, daar was geen ander kruid tegen gewassen, noch een strijdbijl. Maar die hadden ze al begraven, tot het buskruit uitgevonden was.
Wens ik u meteen een heel fijn weekend toe, met hartelijke groet...
Mardany op 30-01-2012 14:26
Wat een afwisselend log is dit, enheb het eens op mijn gemak bekeken.
 
Laatst was je ook bij mij op bezoek geweest, dat zag ik zonet pas....
 
Fijne dag verder.
 
Groetjes Nelly
dawolf op 31-01-2012 03:06
Heer Drs. Happolati,

Natuurlijk ben ik niet verder gaan lezen om te ontdekken wat de connectie was tussen de fraaie dame met de high heels en de uitvinding van het wiel. Tssss, het idee .
Neen; zuiver wetenschappelijke interesse drong mij.
Een interesse die volstrekt bevredigd werd!
 
Ach; had ik maar een dame als Uw docent gehad als docent.
Dan had mijn leven er wellicht heel anders uit gezien !
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 31-01-2012 10:18
Met veel plezier gelezen Heer Happo'
en en heel aardige kiek van uwe Grootouders in het vehikel...
 
En nee, eenen onderwijzer als uw onderwijzeres hadden wij niet op onzen school destijds,
dus zulke dromen ( en de daarmee gepaard gaande motivaties ) heb ik niet gekend...
En toch ben ik 'er gekomen' in het Leven, dus geen berouw.
 
Een heel fijne week
met vriendelijke groet, 
hanny
irimi op 31-01-2012 13:53
Het enige wat ik onthou zijn die lange benen ...
Victor Van Vosselaer op 01-02-2012 20:19
Toch spijtig dat er reeds véél jaren verlopen zijn tussen de opname van die foto... en heden.
Ondertussen is die beeldschone, jonge dame, misschien wel een "sloor-van-een-vrouw" geworden met een hele resem bleitende koters aan haar rok.
seomezeor op 02-02-2012 12:19
Opvallend is misschien wel dat de 'beeldschone dame' in iedere reactie genoemd wordt.
Slimme zet lieve Drs, u wist waarschijnlijk al dat alleen de gortdrogeuiteenzetting over de uitvinding van het wiel het niet zou redden.
 
Prachtig!!
Irene op 18-02-2012 11:18
Drs! Wat erg! Dit hele verhaal zie ik nu pas. Ik lees altijd via de RSS feeds en daar zag ik erg lang slechts Bisst du bei mir en nu Taalraadseltjeuh, met niets ertussen. Heel interessant, en zo gevarieerd in woord en beeld. Gauw lezen ...
(kan er iets mis zijn met uw feeds of ligt het aan mij? Even checken: nee, geen De uitvinding van het wiel in mijn sage-feeds)
Irene op 18-02-2012 11:27
Kan het misschien liggen aan de link naar Mag ik je kaartje, tussen die twee logjes?
drs op 18-02-2012 17:13
Vrouwe Irene,
Al slaat u mij dood (niet doen!), ik zou niet weten wat er aan de hand is. De dingen die kunnen fout gaan bij het gebruik van een computer zijn menigvuldig en gaan dikwerf mijn verstand te boven.
Een groet.
De Drs.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl