Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Taalraadseltjeuh!
Medebloggers,
 
Staat u mij toe dat ik u even in verwarring breng. Ik pleur hier een vreemdsoortige zin op mijn blog en u moet proberen uit te vogelen wat er in godesnaam mede bedoeld wordt. Komt ie ...
 
MAAIENABTENHOOI
 
 
"Heu?!?" Ik hoor het u denken. Tja, daar kan een doorsnee Nederlands sprekend en denkend mens geen soep van maken. En toch is het een perfect Nederlandse zin en u moet er zelfs geen universitaire studies voor gedaan hebben om ze te begrijpen. Maar u hebt wel een beetje hulp nodig. Ik heb u namelijk een heel klein beetje misleid. Ik zal zelfs meer zeggen: ik heb u vijf keer misleid. Bovendien is de zin bedoeld om te worden uitgesproken en niet om te worden neergeschreven. Als ik ze neerschrijf, dan gaat er iets van de grap verloren. Doch dit terzijde, want ik kan u hier niet toespreken, we zullen het met het geschreven woord moeten doen. Wat is dus het wonderlijke van de zin? Ik verklaar mij nader, let op.
 
(1) Wat zijn de afzonderlijke woordjes van deze zin? Ik mag het u niet te gemakkelijk maken, dus heb ik ze allemaal achter elkaar geplakt: 'maaienabtenhooi'. Is dit een grappige klankcombinatie, of is het een zin? Het is wel degelijk een zinnetje met afzonderlijke woordjes.
 
(2) Er komt een ongebruikelijk woord in voor: abten. Hoezo, abten? Ja, u weet toch wel wat een abt is, Medebloggers? Een abt is de baas van een klooster.
Abt
Leider van een monnikengemeenschap, democratisch gekozen uit de gemeenschap zelf. De abt wordt verondersteld het voorbeeld van de monniken te zijn.
Toch?
 
(3) Nu, het woordje abt, dat gebruikt u niet zo veel. Hoogstens één keer per jaar, ik zeg maar wat. Maarrr - en nu komt het - het meervoud van abt (abten), dat gebruikt u al helemaal nooit. Of het zou moeten zijn dat er in het lokale klooster een ... euh ... workshop is voor ... abten. Een bijeenkomst van abten, zeg maar. Snapt u 'm?
 
(4) Die abten, Medebloggers, die laten wij nu voor abten een wel errug ongebruikelijke bezigheid vervullen. Ik geef even een tip. U hoeft niet het hele filmpje uit te zitten. Gewoon even een impressie opdoen:
 
 
Aha! Misschien gaat er u al een lichtje op. Had ik nu geschreven 'MAAIENBOERENHOOI', dan had u 't misschien meteen gesnapt, want ja, boeren maaien wel eens hooi. Voor hun beesten. Om ze des winters eten te kunnen geven, dus.
 
(5) En tot overmaat van ramp is het dus ook nog eens een vragende zin. Er moest dus een vraagteken achter ... 'MAAIENABTENHOOI?' Of 'Maaien abten hooi?' Nee, normaliter maaien abten geen hooi, maar het zou wel kunnen!!! Het is een legitieme vragende zin.
 
Eigenlijk zou u de zin, als u ze een slachtoffer van uw snaaksheid voor de voeten gooit, geen vragende intonatie mogen meegeven. Niet bij die 'hooi' plots in de lucht gaan, bedoel ik. Maar zelfs dan, bij het toonloos uitspreken van de zin, blijft het een vragende zin.
 
Rest mij nog 'Maaien abten hooi?' uit te roepen tot de meest merkwaardige zin uit ons Nederlands taalgebied.
 
De Drs.
taalvorser van het zevende knoopsgat.

Reacties

drs op 06-02-2012 14:09
Update
 
Op DIT FORUM meldt ene Aagje van der Laan-Soede dat je hooi helemaal niet kunt maaien. Gras ja, dát kun je maaien. En als dat gras dan opdroogt, dan wordt het hooi, maar dan is er van maaien helemaal geen sprake meer; dat is danal achter de rug, toen dat hooi nog gras was, namelijk.
 
Mevr. Aagje van der Laan-Soede heeft een punt. En dat geven wij hier graag toe.
 
Met vriendelijke groeten,
 
De Drs.
babbelegoegje op 06-02-2012 14:28
Hr.drsje, Aagje nam me de woorden al uit de mond.
Enneeeh, hoe kómt u erop...
Groetjes...
drs op 06-02-2012 14:57
Vrouwtje Babbel,
 
Ik kan geen reacties meer achterlaten op uw blog. Of wist u dat al? Maar wat ik eigenlijk wou zeggen ... Is het geen tijd om een logje op uw blog te plaatsen over de Elfstedentocht? Ik heb deze voormiddag de persconferentie gezien en volgens mij gaat het door.
IT GEAT ON!!! (of hoe zeg je het?)
Ik bedoel, het gaat nog een week de stenen uit de grond vriezen; als het nu niet kan, wanneer dan wel?
Ik zie er nu al naar uit.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Uw Drs.
P.S. Hoe ik er op kom? Nou, ik had die uitzending op Canvas (linkjein mijn eerste reactie)ook gezien. Ik heb het idee dus schaamteloos gestolen.
babbelegoegje op 06-02-2012 15:25
Ach, hr.drsje, dat doet mij leed. Kunt u geen reactie bij mij plaatsen. Heb daar verder nog niemand over gehoord. Vreemd.Dat vind ik heel vervelend.
O, een linkje, had ik over het hoofd gezien. 
It giet oan, nou ja, het zit er nu een beetje in, dat het, waarschijnlijk zaterdag of zondag, toch door kan gaan. Het was dus ook al tot in België doorgedrongen.
Tja, en als we dan in dit stadium zijn beland, ben ik ineens bereid, om nog een weekje te kleumen. Als het dan direct daarna maar warm water gaat regenen.
En er wordt al veel over geschreven, ik denk niet, dat ik er nog een extra bijdrage aan hoef te leveren.
 

babbelegoegje op 06-02-2012 15:53
Wat ik nog even wilde zeggen, ik kwam nu op mijn eigen blog en heb uw berichtje in de 'lichtbalk' gelezen. Dankuwel voor dat berichtje.  U kunt de weblog dus toch nog wel openen, neem ik aan.Dacht eerst al even, dat ik u misschien per ongeluk geblocked zou kunnen hebben, maar dat kan niet, want dan had u ook niet in de balk kunnen reageren. Ik snap dus echt niet, waarom u niet kunt reageren. Zal vanavond eens neuzen op de webhelp. Moet nu eerst weg.
Liefs...
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 06-02-2012 15:54
Weledele Heer Johan...
 
Mag ik U op Uw eigen woordspel even wijzen op het feit dat er - normaal
gesproken -  geen hòòi gemaaid wordt ( door wié dan ook !* ) maar vers gràs ( of graanrresten wat dan weer strò heet ) wat daarnà tot hooi gedroogd wordt, op schoven, of los op de grond liggen blijvend en regelamtig gekeerd met een van de bovenstaande machines ( heb het filmpje nog niet bekeken eigenlijk, maar ik kèn dat soort werktuigen wel ..)...
 
Nu heb ik in mijn eigenlijke  familienaam ook een vorm van het woord 'maaien' en een vorm van het woord 'hooi' zitten ( of staan, maar zitten lijkt mij béter om hiernavolgende reden :) wat mij als jeugdiger meisje al deed denken dat ik waarschijnlijk van gemakzuchtige ( ik zeg niét 'luie' ) plattelanders afstam, die het gras pas maaiden àls het al hooi was ( bij hete droge zomers bijv. ).... Volgt u me nog steeds ? Vandaar het sterretje* bij
" ... door wie dan ook...", want ik ben niet zò zeker dat dat niemand doet of deed.... hooi maaien !
 
Ik doe mijn voorgeslacht alle eer aan, niet op agrarisch gebied, maar in het algemeen neem ik de zaken niet moeilijker als het gemàkkelijk kàn !

U zij' gegroet,
(Johan-na) hanny
drs op 06-02-2012 16:54
Vrouwe Hanny,
 
Aha! Volgens uwhypothese zou het dus tóch mogelijk zijn hooi te maaien. Laat ons dat dan gemakkelijkheidshalve maar aannemen.
 
Eigenlijk had ik dus in m'n tekst hierboven nog een zesde reden van verwarring moeten vermelden, namelijk het feit dat men normaal gezien geen hooi maait, maar wel gras, tenzij men zo slim zou zijn het gras eerst op de akker te laten drogen om pas daarna het tot hooi geworden gras te maaien.
 
(Bij mij groeit stilaan het besef dat ik er beter niet aan begonnen was, aan dat gemaai van hooi.)
 
Een groet.
 
De Drs.
frank-103 op 06-02-2012 21:44
Beste drs,
je wordt toch geen abt, leider van een klooster, om dan toch met het gepeupel, de kloosterlingen, gewassen te moeten maaien? Dat laat je doen.
 
Het antwoord is dus nee, abtenmaaienniet. Abtenlatenmaaien.
 
Maar bij uw opmerking past naar mijn idee wel een fantastisch vlaams woord: plezant!Jaja, ik ben inderdaad lid van het Belgische aktiefront dat het woord plezant terug wil hebben, hoewel aktiefronten toch weer, in goed oudhollands, hachelijk genoemd kunnen worden.
 
Uw Frank-103
spijkersoplaagwaterzoeker
baasbraal op 06-02-2012 22:48
De vraag moet dus met NEE beantwoord worden en wel op tweeërlio wijze.
1. Er wordt slechts gras gemaaid en geen hooi, niet door boeren en niet door abten. Als je gras laat groeien, wordt het geen hooi, maar rot.
2. Abten besteden al het maaiwerk uit aan de lagere monniken en maaien zelf niet.... (hoewel als je een voorbeeldfunctie hebt??)
Zizy-Marlene op 07-02-2012 17:23
Eente HOOI en te GRAS logje dus
 
Groets Wil/Zizy
Ada op 12-02-2012 13:08
Ik heb hier zo geen zin in..............
dikkemick op 12-02-2012 13:25
Ik vind het weer mooi gevonden allemaal, Drs.
Een grote vorm van ibaarheid zit er weer in, en dat is geen typefout...
 
Ook voor u eens iets om over na te denken misschien?
habadroomt op 12-02-2012 15:10
Tja deze doet mij denken aan een boer die vroeg "Bietumakkumaoi ? "
En ik geloof inderdaad niet dat abten maaien, abten hebben daar vast geen tijd voor, zij moeten een klooster leiden en dat is al werk genoeg tegenwoordig.
 
Overigens ben ik het met heer Frank eens, plezant moet blijven omdat het plezant moet blijven !
babbelegoegje op 22-02-2012 02:11
Hr. drsje, ik moet het u even vertellen Waarom weet ik niet, wellicht omdat u net een logje geschreven had over de uitvinding van het wiel, omdat het hier twee belgen betrof en omdat u waarschijnlijk dat nederlandse programma (Pauw en Witteman) niet heeft gezien. Maar die twee belgische mannen hebben dus ontdekt, hoe de fiets, die pas eind 1700 werd uitgevonden, nog na de automobiel, aan de naam fiets komt. Wel, het komt van het woord Vice pferd, wat vervanger van het paard betekent. De uitspraak (Viesje) komt dus het woord fiets vandaan. En ik vind het leuk, om u dat even te vertellen, daar u dat vast ook wel leuk vindt om te weten. Misschien wist u het
natuurlijk ook allang.
drs op 22-02-2012 07:35
Vrouwtje Babbel,
Ik weet het het gisteravond. Ja, 't is echt waar. Het was in het nieuws.Alleen heb ik een beetje moeite met het woordje 'vice' dat 'tweede' of 'iets minder dan de eerste' betekent. Vice-consul of vice-admiraal.Vice-pferd, dus, een vervoermiddel dat iets minder is dan een paard.
Ja, eigenlijk zou het toch wel kunnen kloppen.
We worden slimmer met de dag.
Met oprecht vriendelijke groeten,
De Drs.
Freddy Steelandt op 23-02-2012 22:44
Johan,
 
Heb uw log eindelijk terug gevonden en uw e mail alerts ingeschakeld.
Reageren op uw log,zal voor morgen zijn,aangezien het late uur en de vele mails.Heb ook nog veel na te lezen op uw log na al die tijd dat ik niet verscheen te wijten aan twee providers welke uiteindelijk eruit " walste"
 
Nog een prettige avond en tot morgen;breek België niet af vandaag en Nederland erbij,
 
dawolf op 24-02-2012 02:32
Heer Drs. Happolati,
U hebt mij verwonderd, aangenaam doen verwijlen en tot slot nog laten lachen ook.
Dankvanwolf!

Freddy Steelandt op 27-02-2012 21:52
Johan,
 
Van dat hooi gesproken.Vadertje Jacob Cats zou er misschien wel een schitterend aforisme op gemaakt hebben. Zal eens kijken morgen,wat men vind over spreuken,citaten en gezegden over hooien en hooi.Vandaag is het een beetje te laat.Het is bijna 22 H en morgen moet ik om 7 H uit de veren.Wanneer ik er iets grappigs over vind in mijn bib.,kom ik zeker terug met een reactie....

Tot dan en nog een goede nachtrust,
 
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 27-02-2012 22:31
Baasbraal,  Drs   en Freddie
 
Idd. in een langdurige regen-periode gaat hooggras liggen en rotten waarschijnlijk...
Maar gras droogt in een droge periode wel degelijk, begint dan ook geel te worden,  dus is hooi-maaien heel wel mogelijk !
 
Groetjes aan allen, hanny 
dezwanenburger op 27-02-2012 22:38
it giet oan
babbelegoegje op 28-02-2012 01:46
Ben heel benieuwd naar Freddy zijn spreuken/citaten.  Ik heb ook een leuke citatensite, Freddy, staan al die citaten van heren als o.a. Erasmus en Cat's ook in.
Hanny, dan is het nog niet echt hooi. Dan is het geel dood gras.
Freddy Steelandt op 28-02-2012 20:46
Zal eerst mijn bron vermelden:Nederlandse spreekwoorden,spreuken en zegswijzen. Auteur: K Ter Laan .Met de weerspreuken verzameld door A.M. Heidt jr..Uitgeverij Elsevier . Er staan auteursrechten op het werk,wat normaal is.Ben niet van plan alles over te typen....
 
- als 't gras in het zwad ligt,moet men zo haastig mogelijk aan het zwelen,opdat het hooi droog binnen komt.
 
Nog ééntje:
 
- Het hooi moet het paard niet volgen. ( de vrijster moet niet de vrijer nazitten of tonen dat ze al te begerig is. ) Guido Gezelle .
 
Wat het citatenboek betreft ik gniet er nog wkelijks van,zoals van de andere en heb nooit s.ijt gehad dat ik het kocht .Mijn exemplaar is van 1991 en was de vierentwintigste druk dan.
 
babbelegoegje op 29-02-2012 02:34
Dat is leuk, Freddy, ik heb datzelfde boek hier naast me staan. Ik heb de drieëntwintigste druk. Heb er wel eens een vlaams gezegde voor drsje uit gehaald. Maar ik gebruik niet zo vaak meer een boek, ik lees graag op http://www.citaten.net/zoeken/zoeken.html
Renesmurf op 29-02-2012 20:17
Ik raak zeker in verwarring, ik snap er geen sikkepit van.
Vast vanwege de vele bijzinnen die ik maar moeilijk kan onderscheiden van de hoofdzinnen, mochten die er in zitten.
Freddy Steelandt op 29-02-2012 22:01
"Babbelgoegje,"
 
Ben gek op citaten en zal eens kijken naar de aangeraden site en eventueel opslaan bij mijn favorieten (waarvoor dank).Anders heb ik massa's citaten boeken.
 
babbelegoegje op 05-03-2012 02:38
Geen dank, hr. Steelandt. Daar staan ook hele mooie citaten op.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl