Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
De Nobelprijs
Medebloggers,
 
Ik heb er altijd van gedroomd een roman te schrijven die de lezer van bij de eerste zin bij de keel zoude grijpen, hem vervolgens verlangend zoude doen uitzien naar de tweede zin, dan naar de derde, en de vierde, enzovoort, enzovoort, enzovoort, tot het verhaal tot zijn vreselijke of ontroerende - kan ook - einde zoude zijn gekomen. Tot de lezer dus het verhaal voorzichtig aan de kant zoude schuiven en met een in de verte starende blik zich zoude afvragen wat hem in godesnaam nu weer was overkomen.
 
Dat verhaal, die vertelling, zoude geen moeilijke woorden mogen herbergen, noch toespelingen op niet voor iedereen bevattelijke roekeloosheden of baldadigheden uit de Griekse mythologie, noch verwijzen naar voor de leek verborgen geschiedenissen uit Wereldoorlog II. Wel lange zinnen misschien. Deze lange zinnen zouden het verhaal wel mogen dragen, maar de afzonderlijke bouwstenen dezer zinnen zouden dan zorgvuldig moeten worden afgebakend door middel van komma's en kommapunten en punten en hier en daar een snaaks uitroepteken dan wel een vragend teken, zodat zelfs een ongeletterde kat er nog wel degelijk haar jongen in zoude terugvinden.
 
U ziet, Medebloggers, de intentie is er, de eerste zinnen ook, maar waar die roman uiteindelijk zoude moeten over gaan? Sla me dood!

Reacties

seomezeor op 24-06-2012 11:01
Lieve Drs, u heeft zó'n ongebreidelde fantasie dat het onderwerp geen enkel probleem zou moeten zijn.
Geduld lieve Drs, geduld. Op 'n late, druilerigenamiddag knipt u met de vingers en roept "Eureka, natuurlijk!" en haast u zch naar uw schrijfmachine.
Wij hebben ook geduld.
frank-103 op 24-06-2012 11:53
Beste drs, ik skuit me aan bij Seomezeor, diep in u zit het, maar wanneer het eruit komt, Joost mag het weten. Wellicht op uw sterfbed in een verre, zeer verre toekomst, dat u, één tel voordat u uw laatste adem reutelend uitslaat, nog EUREKA roept, of reutelt, in welk geval het dan best wel lastig wordt een en ander op papier te zetten, te publiceren en nog een Nobelprijs in ontvangst te nemen voordat u uw laatste ademstoot uitstoot. Maar het zit in u!
 
Uw Frank-103
stripalbumlezer
dikkemick op 24-06-2012 12:39
Beste Drs.,
Neem van mij aan, vroegere redacteur van de schoolkrant in deze regio, dat u n iet te veel , of ; moet gebruiken en dat de zinnen ook niet te lang moeten zijn, net zoals deze zin, wnat dan kan het zijn dat de lezer van zo'n zin het draadje laat vallen voordat u bij de . van de zin bent aangekomen en dat de lezer dan twee keer of zelfs drie keer de zin moet overlezen en dat is niet echt leesbaar voor een lezer, of lezeres uwes boek. (punt)
 
Maak de lezer nieuwsgierig door te beginnen met een dtum of door te beginnen met een hoofdrolspeler die later tóch niet de hoofdrolspeler blijkt te zijn, want die gaat halverwege het boek opeens de graszode aan de andere kant bekijken.
 
Nou, tips te over.....toch?
seomezeor op 24-06-2012 12:48
@Mick; Jij begint eerdaags ook volgens mij.
habadroomt op 24-06-2012 22:15
Blijven dromen Drs. altijd blijven dromen, zonder dromen is het leven saai.
 
En die Nobelprijs. . . wie weet of die ooit aan u wordt uitgereikt, niets is onmogelijk, zeker niet in dromen.
Guido op 25-06-2012 17:16
Ge denkt niet alleen dat ge het weet, ge wéét het.
baasbraal op 25-06-2012 19:46
De eerste vier zinnen van dit stukje grepen me al bij de keel en ik heb alles in één adem uitgelezen tot ik bij de - best wel - ontroerende ontknoping kwam.
CO 078 op 26-06-2012 18:03
"Sla me dood" vind ik anders wel een - op zijn minst - spannend onderwerp voor een roman!
clair1991 op 26-06-2012 21:04
Het komt wel goed.. om maar eens een gevleugelde uitspraak te gebruiken. Volgens mij kun je op 2 manieren schrijven: via een blauwdruk of gewoon wat komt dat komt. Het is aan U wat u prefereert. In ieder geval: succes!!
Ter Duinen op 27-06-2012 15:56
Drs
 
Het zit erin , gooi het in de groep. Het zal vlotter verlopen dan u eens kon hopen.
 
Groetjes
Ada op 05-07-2012 22:10
Alle begin is moeilijk...
 
Bob op 18-07-2012 09:02
Sex, geweld en geld.
babbelegoegje op 21-07-2012 03:53
Hr.drs, ik kwam eigenlijk even langs om het filmpje van uw collega *kuch* Dr. Quantum, even te zien. Maar dat gaat nog even niet door, begrijp ik.
Ja, ik was al vaker even langs geweest, maar ja, soms weet ik ook niet wat ik er dan nog verder op zeggen moet. maar nu ik hier toch weer ben.
De nobelprijs is misschien in deze fase nog wat te hoog gegrepen. maar als u al uw eigen genoemde punten ter harte neemt en u gebruikt uw fantasie, dan ben ik ervan overtuigd, dat er wel iets moois uit komt. U moet er niet van uitgaan, dat je even een roman schrijft, alsof het een logje betaamd. Je werkt je heel langzaam, in verschillende hoofdstukken langs moeilijke wegen naar een happy end. Het verhaal, wat de lezers bij de eerste zin naar de keel grijpt, moet nog steeds geschreven worden. Dus als u daar eerst op inzet, op die eerste zin, dan heeft u al een goed begin.
Victor Van Vosselaer op 26-07-2012 18:07
Allée zeg, beste Drs, wààrom zouden we U nu (of in de toekomst) moeten doodslaan (?) dàt ware een grote stommiteit want dàn zou Uw boek nooit verschijnen en wij...er niet kunnen van genieten.
"Veel koeroage" zeggen wij dan. (^_-)

Rob Alberts op 29-07-2012 11:30
Op geregelde en ongeregelde tijden zal ik hier komen lezen.
En bij voorbaat ben ik overtuigd van veel leesplezier.
En wens ik de schrijver veel schrijfplezier!
Zonnige zomergroet
irimi op 06-08-2012 14:18
Ok, ik sla u dood ...

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl