Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Naar Oostburg (NL) - fotoreportage
Op de wijze van Frank-103
 
 
Medebloggers,
 
Sinds jaar en dag bezoek ik een blogger die als hobby op z'n zolder een modelspoorbaan in elkaar knutselt en onderhoudt. De goede man kent dan ook alles van kleine locomotiefjes en - bij uitbreiding - van het hele Nederlandse spoorwegnet.
 
Hoe hij mij dan weet te boeien, ik, die daar niks van ken en er mij in de verste verte ook niet voor interesseer? Het is eenvoudig. Hij doet dat met zo'n snaaksheid en ironie dat ook een leek in de materie slechts zelden een glimlach kan onderdrukken.
 
Zijn techniek is de volgende: hij schiet eerst foto's en dan lult hij die aan elkaar. Makkelijk zat. Als eerbetoon probeer ik hem hier even na te bootsen. Helaas heb ik sedert de laatste crash van m'n computer geen deugdelijk fotobewerkingsprogramma meer waarmede ik foto's kan comprimeren tot net onder de 90 kb en dus moet het maar met Microsoft Office 2010, waarbij de lezer het zal moeten stellen met foto's van +/- 25 kb.
 
Let op, hier gaan we:
 

 
Het was weer eens een tijdje geleden dat ik mijn noorderburen had bezocht, dus moest het er nu maar eens van komen. En Zeeuws-Vlaanderen, dat is ook Nederland, vandaar: op naar Oostburg! (Met de fiets.)
 

Eerst moest ik echter voorbij Damme zien te komen. Hier werd even halt gehouden, niet echter om een verfrissing tot mij te nemen, daarvoor was het nog te vroeg. Het naambordje van Damme is wat donker uitgevallen, maar mijn fototoestel verkeek zich op de heldere achtergrond. Ook dat nog! Ik had mijn fototoestel moeten misleiden door eerst op een donker onderwerp te mikken om pas vervolgens de trekker over te halen.
 

Dit is het stadhuis van Damme. De torenspits kon er niet op, want de straat was niet breed genoeg en ik beschik niet over een groothoeklens. In Damme bleef ik dus even haperen om een boek te kopen. De titel verklap ik hier niet, omdat het een boek is met een nogal delicate inhoud.
 

Voor mij strekte de eindeloze Damse Vaart zich uit (nou ... eindeloos ...)
 

Veel koetjes in de wei. Koeien zijn ongevaarlijke vegetariërs. Gerard Reve heeft er zich nooit over uitgesproken, maar hij zou het met mij eens geweest zijn, als ik zeg dat koeien katholieke dieren zijn.
 

Op een gegeven moment werd het hobbelig.
 

En toen ik dit bordje passeerde, besefte ik dat het zaak was om vooral niet van het rechte pad af te wijken!
 

Omdat ge anders in de schrikdraad terechtkomt en uw broek scheurt.  Ik heb Lapscheure altijd al een leuke naam gevonden voor een dorp. Tegen de boom ziet u de fiets van de Drs. staan. Als u goed kijkt, kunt u zien dat ik al een beetje last begon te krijgen van zadelpijn.
 
 
 
Let op, nu kwam ik aan een 'zelfbedieningspont'. De pont heet 'Kobus'. Ik vraag mij af of zoiets in Nederland ook bestaat.
 

Dit is de overkant.
 
 
 
En aan dit wieletje moet je draaien om de pont naar je toe te krijgen.
 
 
 
Eindelijk kwam ik in Sluis aan. Op mijn tocht hoorde ik trouwens ook vele watervogels klaaglijk roepen. Dit is er eentje met de Nederlandse nationaliteit. De oplettende kijker beseft meteen dat ik niet alleen niet over een groothoeklens beschik, maar ook niet over een telelens.
 

Even gedag zeggen tegen mijn goede vriend van Dale, de samensteller van het gelijknamige boek.
 

En meteen maar een terrasje doen (je waant je op een Grieks eiland).
 

 
Een pilsje. Nu mag het wel, want het is ondertussen 11.30 u. De zoutjes laat ik links liggen.
 

Ik was trouwens nog vergeten te zeggen dat ik een van de forten rond Sluis heb bezocht.
 
 
 
In 1587 werd Sluis aangevallen door ene Parma, aan de naam te horen waarschijnlijk een vuige Spanjool. De belegering duurde 55 dagen. De Sluizenaars slaagden er in 40 % van de manschappen van Parma in de pan te hakken, maar moesten uiteindelijk toch het loodje leggen.
 
  
 
Dan maar met de moed der wanhoop naar Oostburg. Onderweg komt ik mensen tegen die aan het werk zijn op het land, stel u voor! Zij zorgen voor ons dagelijks brood.
 

En dan ... uiteindelijk!
 

Te Oostburg was het toevallig markt, maar daar was ik vlug op uitgekeken.
 

Tijd voor een lekkere, voedzame en gezonde hap dan maar. Nu ik toch in Nederland was, voelde ik mij verplicht een Heineken te verbruiken.
 
En dan terug naar huis.
 
Ik vond het een hachelijk avontuur. Wat jullie?

Reacties

baasbraal op 04-08-2012 17:36
Pfffff, heeeel hachelijk! Ik zit nog te trillen op mijn stoel van zoveel avonturen..... Gelukkig dat u heelhuids en veilig terug bent in uw eigen veilige land.  Maar ik heb er wel heimwee van gekregen. Stel je voor een zelfbedieningspont,  zucht........
Que op 04-08-2012 19:18
Lekker he die Hollandse frieten 
drs op 04-08-2012 20:49
@ Vrouwe Janneke
Het doet mij plezier dat u het gewaagde van de expeditie goed inschatte; een lekke band behoort immers altoos tot de mogelijkheden en welk liedje dan gezongen? Had u daar al van gehoord, Vrouwe Janneke, van een zelfbedieningspont? De oversteek is daar helemaal gratis, maar u moet wel zelf aan de slag.
 
@ Vrouwe Que
Ik moet bekennen dat de Nederlandse frieten in Oostburg niet moesten onderdoen voor de Belgische frieten. Misschien heeft het iets te maken met de nabijheid van de Belgische grens, je weet het niet.
 
Met vriendelijke groeten,
Drs. Johan Arendt Happolati
globetrotter
frank-103 op 04-08-2012 23:33
Beste drs,
 
ik was er toch echt even van overtuigd op mijn eigen weblog te zijn beland! Borrelnootjes, patat en een best wel boeiend verhaal waarvan de argeloze blogbezoeker wellicht enige kramp in de kaak kan ontwikkelen door een krachtig onderdrukte geeuw. Snif, wat een mooi moment. Puntjes op de i zijn er uiteraard ook, een appelpunt bij de koffie met een toefje slagroom. Maar dan hebben we het wel over een kleine punt hoor! En daarbij bedoel ik uiteraard die punt op de i, de slagroomappelpunt mag natuurlijk van royaal formaat zijn, dat spreekt!
 
Uw Frank-103
Naast-de-schoenen-lopend-blogger....
drs op 05-08-2012 00:17
Heer Frank-103,
 
Fon u het goed? Ja, ik had de hele ontdekkingsreistrouwens gepland met het oog op een fotoreportage naar uw voorbeeld. Zo deed ik mijn best om niet teveel traditionele dingen voor de lens te halen. Die verkeers- en aanwijzingsborden gebruikenfon ik wel een goed idee van mijn eigen zelf .
 
En de obligate 'gezonde hap' natuurlijk.
 
Ik besef nu wel dat zo'n fotoblogje ook een heel gedoe is. Ik heb er mij bijna dood aan gefotografeerd en geschreven. Maar ik heb me kostelijk geamuseerd, dat wel!
 
Met oprecht vriendelijke groeten,
 
Uw Drs.
babbelegoegje op 05-08-2012 03:44
Ach, dat stadhuis van Damme, zo is het nu precies dat ik me Zeeland voorstel. Ja, kom er eigenlijk nooit. Eén keer naar Tholen geweest,heen en terug dus weinig tijd, om iets van die provincie te zien verder. Om het pontje met de zelfbediening hoef ik het ook niet te doen, die hebben we in Friesland nl ook.
En als het friese koetjes waren, waren ze vast niet katholiek hoor drsje. Dan komen ze eerder uit een rood nest. Verder was het zo te zien een prachtige tocht, hr.drsje. En het weer was u en de uwen ook gunstig gezind deze dag, Uw camera doet niet onder voor de mijne. Ik wist niet dat die dikke van Dale uit Sluis kwam en ook niet, dat die een standbeeld had. Dat Sluis aangevallen was door ene Parma wist ik ook niet. En zo was dit niet alleen een leuk verslag van een mooie dag, maar ook nog een leerzame log.
Fijne zondag hr.drsje. Met hartelijke groet

Bob op 06-08-2012 12:26
Fascinerend! Ik heb ook wel eens zulke blogjes van tochtjes gemaakt. Daar was ik dan bijvoorbeeld bij een Duitse pont, die moest je door LUID ROEPEN aktiveren. Alsje dan niet gehoord werd, moest je met de armen zwaaien. Echt waar! Hier kunt u het nalezen als u daar zin heeft(onder "de geheime pont").
Victor Van Vosselaer op 06-08-2012 15:26
"Oostburg"...ahaa, dààr heb ik nog steeds een grappige herinnering aan: Het was in 1974, op het werk mijn rug bezeerd, naar de dokter geweest (en één week werkonbekwaam gekregen).
Toevallig kwam (die zèlfde namiddag) mijn zwager vragen of ik mee wilde naar het "Ledel-theater" in Oostburg om de "aangebrande" film Caligula te zien.
Toen ik in de pauze van de film eens rondkeek, zag ik...twee rijen àchter mij, mijn DOKTER èn mijn KINESIST zitten {:0D.
Onze "blogbaas" Drs, zal waarschijnlijk niet naar Oostburg gereden zijn om een dubieuse film te zien... hij deed het om een bakje friet te nuttigen, een blikje afwaswater te drinken, en 's avonds zijn pijnlijk achterwerk te verzorgen...
En ondertussen wéten wij nog altijd niet of die liggende koeien,Katholiek, Gereformeerd, of Vrijzinnig waren; het antwoord krijgen wij (misschien) nà een volgende fietstocht. (^_-)
drs op 06-08-2012 17:07
Vrouwe Babbel,
 
Dat zelfbedieningspontje in Hoeke (zo heet de kleinste deelgemeente van Damme) is voor zover ik weet een van de laatste van België. En het feit dat u enkel socialistische koeien hebt in Friesland deed mij wel even de wenkbrauwen fronsen. Loeien ze soms De Internationale, dan?
 
Ja, de eersteDikke van Dale - het was toen voorzekers nog een dun van Daletje -werd samengesteld door Dhr. van Dale uit Sluis. Ik meen mij te herinneren dat de goede man schoolmeester was, maar ik kan mij vergissen.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Uw Drs.
drs op 06-08-2012 17:26
Heer HID,
 
Op uw aanraden heb ik het verslag van uw expeditie in Duitsland gelezen en ik moet zeggen ... mijn reportage van een tochtje naar Oostburg verbleekt er een beetje bij. Ik zeg: goed gedaan! Maar u hebt er waarschijnlijk wat meer tijd ingestoken dan ikzelve deed. Bovendien is mijn insteek meer humoristisch en dan steekt alles niet zo nauw. Uw bedoeling was waarschijnlijk een ernstig verslagje voor het nageslacht achter te laten.

Ik was toch wel aangenaam verrast toen ik besefte dat wij Vlamingen en Nederlanders kunnen volstaan met het eenvoudige en korte woordje 'pont', terwijl de Duitsers blijkbaar geen woord ter beschikking hadden en er dan maar 'Übersetzmöglichkeit' van gemaakt hebben. Overzetmogelijkheid, dus. Ja, zo kan ik ook woordjes maken! Overigens liet ik pont nog even vertalen door Google en toen kwam er 'Fähre' tevoorschijn. Zouden die Duitse mensen dat woordje daar misschien niet kennen?

Met vriendelijke groeten,

De Drs.
drs op 06-08-2012 17:39
Heer Van Vosselaer,
 
Zal ik u eens iets vertellen? Dat Ledeltheater in Oostburg, dat bestaat nog! Zelf lid van een amateurtheatergezelschap zijnde,heb ik er even halt gemaakt. Het viel mij op dat hun voorstellingen blijkbaar van een hoog niveau waren. Geen kattenpis, dus.
 
En nog iets. Dat 'afwaswater' van de Nederlanders, dat Heineken dus, dat is nog zo slecht niet! Natuurlijk, wij Belgen zijn apetrots op onze bieren en wij kunnen het niet hebben dat andere volkeren ook lekker bier maken. En dan passen wij het volgende procedé toe: als je maar voldoende herhaalt dat iets niet deugt, dan gaat iedereen dat op den duur nog geloven ook. Ik zeg: Heineken is lekker bier!
 
Mijn achterwerk voelde des avonds maar een heel klein beetje pijnlijk aan.
 
Maar over één ding moeten wij het wel eens zijn: koeien die in West-Vlaanderen geboren worden en opgroeien zijn katholiek. Jammer genoeg katholiek, maar katholiek.
 
Snaakse groeten.
 
Uw Drs.
ornitholoog op het gebied van koeien
babbelegoegje op 06-08-2012 17:45
Hr.drsje, ach, ligt Damme in België. En ik dacht nog aan die specifieke bouw van de zeeuwse steden. maar ja, het zit in dezelfde hoek hé. Ik moet nodig eens op vakantie naar die contreien. Maar ja, als ik daar geen kinderen heb wonen, u weet hoe dat gaat....
Wat die koeien betreft, tja, ze zijn van friese afkomst en in Friesland heeft het 'katholieke geloof' nooit zoveel grond onder de voeten gekregen. Hebben wij ook niet meteen korte metten gemaakt met de oude fanatiekeling Bonifatius.
In Friesland is het socialisme opgekomen. Dus die koeien hebben van huis uit weinig van het katholieke geloof meegekregen, dat bedoelde ik eigenlijk.
Leuk, dat ik nu weet, wie van Dale was en dat er een standbeeld voor hem is opgericht. Ik kende Sluis eigenlijk alleen van het parkietenvoer. De dikke van Dale zou ik eigenlijk ook niet meer kunnen missen. Eerst mijn dikke tastbare, nu de digitale.
Hartelijke groet...


drs op 06-08-2012 17:53
Vrouwtje Babbel,
 
Damme ligt wel degelijk in West-Vlaanderen, maar zoals u zelf zegt: "Het zit in dezelfde hoek." Zeeuws-Vlaanderen en West-Vlaanderen, dat is eigenlijk één pot nat.
 
Maar ik zou zeggen, maak eens een virtueel tochtje door Damme.
 
Klik HIER. (Ik hoop dat het linkje werkt.)
 
Met vriendelijke groeten,
 
De Drs.
babbelegoegje op 06-08-2012 17:57
Ga ik zeker nog doen, hr.drsje..
babbelegoegje op 06-08-2012 18:02
We hebben nog twee bon voor een verblijf in een Bilderberg hotel. Ons vorige reisje (Maastricht) was mislukt omdat ik ziek was en de reis voor mij al snel eindigde in een ziekenhuis in Brabant. We gaan dus nog een weekendje overdoen met zijn viertjes en ik ga nu eerst zeker kijken, of er in (Zeeuws)Vlaanderen ook zo'n hotel is. Damme is ook een hele mooie stad, zo te zien.
drs op 06-08-2012 18:17
Mooi, maar klein, hoor. In één voormiddag hebt u het wel gezien.
Rob Alberts op 06-08-2012 18:34
Een mooi uitnodigend verslag! Het culinaire deel iets minder, maar de vochtvoorziening weer meer van smaak. Zonnige zomergroet
Albert y Mara fotoblog op 06-08-2012 21:01
Wat gezellig drs. dat u wel eens een bezoek brengt aan onze blog. Vinden wij leuk. Al een paar keer bij u langs geweest en steeds niets nieuws. Nu dan wel.
Wat een plezante log met afwisselende foto's. De Frank103 style kennen wij er niet in terug. Het is voor ons al weer een aantal jaren terug dat we Zeeuws Vlaanderen bezochten. We hebben toen o.a. de Krekenroute gereden met onze MGB cabrio.
Af en toe een vette hap als diner kan geen kwaad. Verleer je niet snel wat een frietje en fricandel is. hebben wij j.l. zaterdag ook gedaan bij de Mac in Roermond.
Vanuit die "dolfijne" stad ga ik u groeten ook namens Mara.
Saludos de Albert
drs op 06-08-2012 21:53
Vrouwe Mara,
Heer Albert,
Na het lezen van uw reactie, rende ik meteen naar uw blog en daar heb ik nogeenseen reactie achtergelaten. Het weblog waarvan sprake in mijn reactie (zie de Vlaamsegas in Nijmegen) was dat van Heer RobAlberts hierboven.
Met vriendelijke groeten,
De Drs.
CO 078 op 14-08-2012 11:21
Heer Drs. Als semi Italo-Belg (u weet wel wat ik bedoel) stel ik me toch vragen bij één van uw duidingen. "Zijn naam was Parma, waarschijnlijk een vuile Spanjool", schrijft u neer. Maar Parma, mijn inziens, is toch nog steeds een heel mooie stad in de Po-vlakte, in de Italiaanse regio Emilia-Romagna, waar de alom bekende Parmaham vandaan komt trouwens. Er bestaan misschien wel vele 'vuile' Spanjolen, maar Parma is en blijft toch Italiaans hoor. En daar is dan uiteraard niets vuil aan :-)
Rob Alberts op 14-08-2012 11:30
Over de vervuilende industrie op de Po-vlakte wil ik het niet hebben.  Het late ontstaan van het Land Italie wil ik ook niet verder bespreken.
Dat de hertog van Parma voor de koning van Spanje in de Nederlanden veldtochten heeft gehouden is wel een juist onderdeel van de schrijver van dit blog.
Het correcte formuleren en de  juist zijn  van de details op dit blog is een verademing op punt.nl
Zonnige zomergroet

Drs. Johan Arendt Happolati op 15-08-2012 20:45
Waarvoor dank, Heer Alberts.
(Zo, Heer CO 078, die zit.)
Jan van Drongelen op 15-08-2012 20:47
REACTIE OP
@ Vrouwe Que
Ik moet bekennen dat de Nederlandse frieten in Oostburg niet moesten onderdoen voor de Belgische frieten. Misschien heeft het iets te maken met de nabijheid van de Belgische grens, je weet het niet.
 
Dank voor uw lovende woorden over de frieten. U hebt volledig gelijk: er is weinig hollands aan; de patatten en het vet zijn zuiver Belgisch.
 
Mvg Fam. van Drongelen
De Kiosk Oostburg
 
Victor Van Vosselaer op 15-08-2012 23:15
Beste Drs-vriendinnen en dito vrienden,
In verband met die "vuile Italiaanse Spanjool", heb ik mij de moeite getroost om enkele opzoekingen te doen bij "Tante Wiki"...helaas; véél te lang om hier neer te tikken, doch... voor degenen die hun geschiedenis nog eens willen opfrissen via Wikipedia, gelieve volgende namen in te tikken: 1) Hertog van Parma (en dan verder te werken via Alessandro)
2) Filips II (om het verband Alexander Farnese <-> de Nederlandse gebieden te zien)
Indien men nog méér wil weten  kan men ook nog het verband bekijken met Filip II"s vader: Karel V
Wees er maar van verzekerd: indien men àlles ernstig wil uitpluizen, dan is men wel enkele uren zoet. {:0D
Fikken, at your service.
drs op 19-08-2012 17:59
Beste Familie Van Drongelen
 
Wie schetst mijn verbazing toen ik uw reactie las? Hoe bent u eigenlijk op mijn blog terechtgekomen? Ik heb inderdaad uw nederige kiosk te Oostburgbezocht en er mij goed bij bevonden. Ik werd bediend door een jonge dame, doch dit uiteraard geheel terzijde.
 
Achter mij zaten wel Duitsers die, geheel binnenhet verwachtingspatroon, een godsgruwelijke teringherrie maakten. De frietjes waren inderdaad uitstekend.
 
Waarvoor dank.
 
En
 
Met vriendelijke groeten,
 
De Drs.
drs op 19-08-2012 18:11
Heer Fikken,
 
Dank voor uw steun en bezorgdheid. Wil u er wel even op letten dat ik spreek van een VUIGE Spanjool, en niet van een vuile Spanjool? Waarschijnlijk was hij wel proper op zijn lichaam en dus niet vuil. Ik bedoelde te schrijven dat hij boosaardig was, gemeen, verachtelijk, vals. Zukke dingen.
 
Een groet!
 
De Drs.
habadroomt op 23-08-2012 18:28
Kijk nou eens, ik kom na tijden weer eens langs en zie dat u in Zeeuws Vlaanderen actief aan het fietsen bent geweest.
Bij het woord Oostburg, krijg ik altijd gelijk het beeld van de 'lekkende' watertoren in mijn geest.
 
U hebt een behoorlijk stuk uw trappers rond gestoempt en een leuke reportage gemaakt. Het beste met uw zadelpijn, of is die inmiddels al weer over?
 
Wat ik uvragen wilde, is het stadhuis van Damme ook ontworpen door dezelfde man , die het stadhuis van Veere en dat van Middelburg heeft gebouwd? Het komt me zo bekend voor.
Margo op 25-08-2012 02:36
Ik vond het een heel spannend verhaal dat ik ademloos heb uitgelezen -gekeken. Ik zou ook eens
een fotoverhaal kunnen maken, ware het niet dat dat ik steeds alles vergeet en alles door elkaar haal, vooral de volgorde der dingen!
Que &#12484; op 13-10-2012 13:55
Wat is Drs stil,  druk aan het voorbereiden voor de verhuizing soms ?
u gaat toch wel mee he ?
 
Drs ik was in Januari u diploma kwijt geraakt toen punt per ongeluk mijn log Quseraserasera offline had gehaald,   laat ik het nou vorige week via een progje terug hebben,  dus het staat weer op mijn logje hoor

fijn weekend,
groetjes Que.
 

frank-103 op 18-10-2012 21:55
Beste drs,
 
Uiteraard dient een goed blogger op het hoogtepunt te stoppen, een eind aan zijn schrijverscarriëre te maken. Daar is niets mis mee, beste drs.
 
Maar om dan met een stukje in de frank103-weblogstijl te stoppen, hoewel u bier en frieten uiterst smaakvol in beeld heeft gebracht en ook in de reacties tot ongekende hoogten bent gestegen, dat is toch iets teveel eer voor het frank103 weblog.
 
Ik verzoek u dus de geraniums te verlaten en weer plaats te nemen achter de PC en een epistel te produceren in uw eigen, ongeëvenaarde stijl. Om dan een echt hoogtepunt te produceren en uw verhaal over het frank103 weblog naar de kelders van het internet te verplaatsen, zodat ik niet langer naast mijn schoenen loop en ik niet langer bergen sokken verslijt en mijn voeten eindelijk rust krijgen.
 
Uw Frank-103
senior sokkentestspecialist
drs op 22-10-2012 05:03
Medebloggers,
Ik blijf uw reacties lezen, edoch zelf heb ik geen inspiratie meer.
 
Heer Frank-104,
Zodoende blijft u voorlopig de bovenkant van mijn blog sieren.
 
Olijke groeten,
 
De Drs.
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl