Drs. Johan Arendt Happolati
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beginselverklaring:
 Eindelijk schrijf ik je weer, omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke. (Openingszin uit de roman 'Kaas' van Willem Elsschot, 1933)
 
stijlvol
met liefde voor de taal
grappig
voor elck wat wils
plagen mag, judassen niet
 geen gedonderjaag met andermans lief
QUALITY PRODUCT
 
MADE IN
BRUGGE
FLANDERS
 

Medebloggers:
 
(NL) Aargh
(S)   Baasbraal
(NL) Babbel
(NL) Dawolf
(NL) Djust
(NL) Eefs log
(NL) Fredzijn U 19.02.09
(NL) Givamo
(B)   Ils
(B)   Irimi
(B)   Ivo Victoria
(NL) Jenni 
(B)   Junegirl
(NL) Margot
(NL) Miss Punt 
(NL) Muisgrijs U 04.01.08
(NL) Soyrosa
(B)   Tante Annie
(NL) T!EN
(B)   Weegbreker
(B)   Wizzewasjes
 
 
Over ons Nederlands:
 
 
(*)       Aanraders
  Nú lezen! Allen daarheen!
  (Nieuw, dus...)
Die arme Paulien

Medebloggers,

Gisteren, 19 november 2012, was voor mij een bijzonder droevige dag. Mijn grote favoriete, Paulien Cornelisse (NL) verdween uit het spelletje De Slimste Mens ter Wereld. Jullie weten dat taal mij nauw aan het hart ligt. Ik pink ook wel eens een traan weg als ik zie hoe Vlamingen en Nederlanders op het gebied van taal steeds verder uiteendrijven. Maar gisteren hakte de uitzending en het lot van mijn geliefde Paulien er bij mij toch wel behoorlijk diep in.

In de finale moest zij woorden opsommen die haar spontaan voor de geest kwamen bij de vraag: “Wat doen pendelaars in de trein?” Zij ging volledig de mist in. Hoe komt dat? Wel, omdat zij het woordje pendelen interpreteerde als ‘aan de slag gaan met een pendel’, zo’n ding dat aan een koordje hangt en waarmede malloten menen het antwoord op vragen te kunnen vinden. Bei uns in Vlaanderen betekent pendelen namelijk ook ‘elke dag met de trein heen en weer reizen naar het werk en terug naar huis’, maar in Nederland noemt men zo’n mijnheer of mevrouw een forens … Bemerk de verbazing op haar gezicht wanneer haar tegenspeler gewoon gewaagt van ‘lezen’ en ‘muziek beluisteren’ en ‘slapen’.

Anderzijds en als zij dan toch uit het spelletje moest verdwijnen, dan liever op zo’n manier waar zij niets kon aan doen en waar wij taalliefhebbers nog een leuke anekdote aan overhouden. Pendelen zal nooit meer hetzelfde zijn.

KLIK HIER

Reacties

babbelegoegje op 21-11-2012 05:39

Hr.drsje, ik ken dat spelprogramma. En volg het min of meer op De wereld draait door. (beetje overdreven hoor, maar ik ken het wel van 'De wereld draait door, want daar worden grappige stukjes uit de media vertoont en sdaar zitten altijd wel flitsen van 'de slimste mens'. Wij hebben dat programma ook eventjes gehad in Nederland, maar hier was het niet eensucces, maar wij hadden die man met die bril en de lijzige droge grappen er natuurlijk ook niet bij. Wij hadden Maarten van Rossum om het wat lollig te maken. Maar ja, lollig zijn op commando werkt dan weer niet zo.

Groetjes...

Irimi op 21-11-2012 22:12

Tja een tragisch einde voor deze dame ;)

Irimi

Haba op 23-11-2012 15:47
Triest natuurlijk, zeker voor u, maar ach misverstanden tussen de Vlaamse en de Nederlandse taal leiden wel eens tot dit soort opperste verbazing.
frank-103 op 26-11-2012 20:51

Beste drs,

de verhuizing is gelukt, zo te zien. Verf geurt nog een beetje en het behang is ook nog iets bobbelig. En bij de eerste blik op Paulien dacht ik meteen aan een requim. Dat men in België soms andere woorden gebruikt dan in Nederland is vaak heel grappig, maar dat die Paulien zo slim is, in Nederland gebruiken we het woord pendelen ook voor heen en weer reizen. Zo slim is ze dus niet of ze pendelt niet met de trein naar haar werk en weer naar huis. Wellicht is ze beroepsmatig pendelaar en wil ze graag uw toekomst op deze punt.nl voorspellen? Ik zeg u, het is hachelijk! Maar die foto van Paulien zou ik achter het behang plakken, of is ze inmiddels toch naar de eeuwige jachtvelden?

Uw Frank103

Begrafenisfotokenner

Mrs. T. op 30-11-2012 16:14

Pauline is zeg maar niet echt mijn ding. Enne, ik als rasechte Hollandse weet heus wel dat pendelen op en neer reizen betekent. 

Babbelegoegje op 12-12-2012 05:33

Hr.drsje, ik kom u even feliciteren met uw verjaardag. Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! Nog vele jaren in gezondheid, samen met uw familie.

Liefs...

Babbelegoegje op 12-12-2012 05:33

Hr.drsje, ik kom u even feliciteren met uw verjaardag. Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! Nog vele jaren in gezondheid, samen met uw familie.

Liefs...

Babbelegoegje op 12-12-2012 05:34

Oeps, twee keer nog wel. Wat een surprise.

10 op 12-12-2012 06:00

Laat die tweede dan maar van mij zijn Babbel!

VAN HARTE GEFELICITEERD HEER HAPPOLATI!!!!!

En een fijne verjaardag!

T!EN.

Drs. Johan Arendt Happolati op 12-12-2012 11:34

Vrouwtje Babbel,

Vrouwe T!EN,

Het is hier een beetje stil, ik weet het. Ik ben de verhuis nog altijd niet te boven gekomen. Ik ben van plan dit blog ooit eens volledig 'op te kuisen'. Vele onbelangrijke en flauwe logjes laten verdwijnen, bedoel ik. En misschien moeten de kleuren in de teksten hier en daar ook aangepast worden.

Oprechte dank voor uw verjaarsdagswensen.

En met vriendelijke groeten,

Uw beider Drs.

Babbelegoegje op 01-01-2013 16:21

hr.drsje, ik wens u, heel saai zonder plaatjes hier, enfin, dat even terzijde,

een HEEL GELUKKIG NIEUWJAAR! X

Babbelegoegje op 01-01-2013 16:21

hr.drsje, ik wens u, heel saai zonder plaatjes hier, enfin, dat even terzijde,

een HEEL GELUKKIG NIEUWJAAR! X

Wolf op 15-01-2013 02:40

Een genoegen om na mijn eigen JUMP naar Punt 2.1 te ontdekken dat U hier nog steeds bent en immer voortgaat met het plaatsen van plezante materie.

Hoewel de val van ook mijn heldin Paulien een schok is te vernemen.

Gelukkig lééft zij nog. Bij mijn weten nu.

Het is haar vergeven. Men zou struikelen over minder dan die malle pendelaars!

Succes met het gladstrijken van uw behangetjes. Ik herken het gevoel. Heb ook ineens álles op front staan en moet iets doen om een categorie "archief" te creëren...

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl